Ministr Vojtěch: Protokoly rozšiřují stávající zásady a právní ochranu dotčených osob

07.03.2019 13:59

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 7. března 2019, projev k návrhu vyslovení souhlasu s ratifikací protokolu o Úmluvě o lidských právech a biomedicíně související s genetickým testováním pro zdravotní účely.

Ministr Vojtěch: Protokoly rozšiřují stávající zásady a právní ochranu dotčených osob
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych krátce shrnul fakta, týkající se vládního návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dodatkový protokol k Úmluvě o lidských právech a biomedicíně související s genetickým testováním pro zdravotní účely, který byl podepsán dne 24. října 2017 ve Štrasburku.

Česká republika jakožto člen Rady Evropy, tedy mezinárodní organizace, která funguje na principu diskuse a spolupodílí se mimo jiné na řešení ekonomických, vědeckých a právních otázek a také samozřejmě na udržování základních lidských práv a svobod, signovala danou úmluvu o lidských právech a biomedicíně v roce 1998.

S ohledem na vývoj v jednotlivých medicínských oblastech byly vypracovány čtyři dodatkové protokoly, které rozšiřují stávající zásady a právní ochranu dotčených osob tak, jak je upravuje uvedená úmluva. Jedním z těchto dokumentů je právě i dodatkový protokol související s genetickým testováním pro zdravotní účely.

Teto dodatkový protokol byl přijat jednomyslně všemi členskými státy Rady Evropy v roce 2008. Následně proběhly jeho ratifikace ve Slovinsku, Moldavsku, Černé Hoře a Norsku. Avšak vstoupil v platnost až tím, že ho ratifikovalo taktéž Portugalsko, protože bylo nutné, aby k ratifikaci došlo v pěti státech, což se tedy stalo. To znamená jeho vstupu v platnost již dále nic nebrání.

Z hlediska České republiky je ratifikace tohoto dodatkového protokolu v souladu s národní strategií pro vzácná onemocnění na léta 2010 až 2020 a nevyžádá si z věcně odborného hlediska bezprostředně navazující úpravu souvisejících právních předpisů. Vzhledem k tomu, že více, než 80 % všech vzácných onemocnění je genetické povahy, probíhá v současné době v Evropské unii zrychlený proces ratifikace tohoto dodatkového protokolu.

Podotýkám, že předmětný vládní návrh byl projednán v zahraničním výboru Poslanecké sněmovny, dále ve výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a ve výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu České republiky. Senát Parlamentu České republiky vyslovil dne 17. května 2018 souhlas s ratifikací.

Dámy a pánové, vážené poslankyně, vážení poslanci, věřím, že přínos v podobě ratifikace tohoto protokolu Českou republikou je zjevný a jeho výsledkem bude zajištění nejvyššího právního standardu ochrany provádění genetických testů. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.