Ministr Vojtěch: Rozhodnutí, které by přišlo o týden nebo 14 dnů později, by mělo na vývoj situace velký vliv

12.03.2020 7:37

Komentář na facebookovém profilu k nezbytným opatřením proti nákaze koronavirem.

Ministr Vojtěch: Rozhodnutí, které by přišlo o týden nebo 14 dnů později, by mělo na vývoj situace velký vliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Hezký večer,

právě jsme s kolegy skončili jednání ke koronaviru. Další máme zase v sedm ráno. Věnujeme se aktuální situaci opravdu naplno.

Děláme maximum pro to, abychom nadále zamezovali šíření nákazy na našem území a ochránili tak občany. Aktivně reagujeme na epidemiologickou situaci v Evropě, která teď nevypadá moc dobře.

Dnes jsme přijali několik mimořádných opatření, která jsou přísnější, ale rozhodně není na co čekat. Musíme být vepředu a nepřijímat opatření „ex post“ jako třeba Itálie.

V ČR máme aktuálně 63 nakažených a už jsme zaznamenali první přenos na člověka, který nebyl v žádné rizikové oblasti. Důležité je proto omezit bližší kontakt mezi lidmi. Po dnešním jednání Bezpečnostní rady státu jsme vydali opatření zakazují konání hromadných akcí, kde se najednou nachází více než 100 osob. Týká se to například koncertů, divadelních představení i jiných společenských a kulturních akcí jako jsou plesy, taneční zábavy apod. Zákaz naopak neplatí v obchodních centrech nebo MHD.

Vím, že to možná není populární rozhodnutí, ale pro ochranu našeho zdraví je naprosto klíčové.

Je důležité myslet i na další místa, kde se sdružuje velké množství lidí. Jsou to školy. Od zítřka proto všichni studenti základních, středních a vyšších odborných i vysokých škol zůstanou doma. Výuka ale nebyla zrušena, může probíhat na dálku.

A nejen to. Nově budou cizinci, kteří překročí hranice ČR, kontrolováni na příznaky infekčního onemocnění. Pokud se u nich projeví příznaky onemocnění, půjdou do karantény. Doposud to bylo možné pouze pro osoby s trvalým či přechodným pobytem v ČR, včetně u nás pracujících cizinců. Nyní ale zkontrolujeme i běžné turisty.

Důležitá je také otázka terénních služeb, například domácí péče. Přistoupili jsme proto k dalšímu opatření a vyzvali jsme poskytovatele terénních služeb, aby jejich zaměstnanci při návštěvě pacientů doma nosili roušku, která zaručuje klientům maximální bezpečí.

Chci tímto požádat všechny z vás, abyste byli odpovědní a dodržovali základní hygienická pravidla. Častěji si myli ruce, udržovali vzdálenost na zhruba 2 metry a vyhýbali se davům či větším shromážděním. Je to nezbytné.

Uvědomujeme si, že vám tato opatření mohou připadat přísná a nepříjemná, ale s ohledem na situaci v Evropě a nárůstu případů, musíme jednat, abychom situaci u nás udrželi. Rozhodnutí, které by přišlo o týden nebo 14 dnů později, by mělo na vývoj situace velký vliv. A my děláme a nadále budeme dělat maximum pro to, abychom zabránili rozšíření infekce po České republice.

Přeji vám dobrou noc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…