Ministr Zaorálek: Egypt je pro ČR jedním z největších obchodních partnerů na Blízkém východě

18.04.2015 18:22

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek přijal 17. dubna 2015 v Černínském paláci ministra zahraničí Egypta Sámeha Šukrího, který do ČR přijel na pracovní návštěvu. Ministři diskutovali především o vzájemných politických i ekonomických vztazích.

Ministr Zaorálek: Egypt je pro ČR jedním z největších obchodních partnerů na Blízkém východě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ministr Zaorálek ocenil, že Egypt v posledních letech zvládl obtížné kroky, ať už jde o novou ústavu, volbu prezidenta a nyní je na cestě k novým volbám. Partneři si také přislíbili vzájemnou podporu kandidatur do mezinárodních organizací. Věnovali se i regionálním konfliktům a jejich dopadu na region Blízkého východu a evropský kontinent.  Ministr Zaorálek v této souvislosti zdůraznil roli Egypta, coby stabilizačního prvku v regionu.

Šéfové diplomacií hovořili i o možnostech rozvoje další obchodní spolupráce. „Egypt je pro Českou republiku jedním z největších obchodních partnerů na Blízkém východě, jen loni jsme vyvezli na tamní trh zboží za téměř 450 milionů amerických dolarů,“ řekl k tomu ministr Zaorálek.

Ministr Zaorálek také zmínil kulturní kontakty mezi oběma státy. „V Egyptě nás výborně propaguje česká egyptologie a naši egyptologové teď připravují slavnostní výstavu, na niž by si rádi zapůjčili některé archeologické artefakty odkryté na abúsírském poli,“ dodal ministr Zaorálek s tím, že svého egyptského partnera už požádal v této věci o podporu.

Příkladem úspěšné kulturní výměny bude i účast Egypta coby čestného hosta knižního veletrhu Svět knihy Praha 2015, který se uskuteční v květnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Fiala měl dávno toho bezcitného cynika Novotného vyloučit

16:14 Kubisková (Přísaha): Fiala měl dávno toho bezcitného cynika Novotného vyloučit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řeporyjskému starostovi Pavlu Novotnému a jeho hrub…