Ministr Zaorálek: Ministerstvo kultury převezme aktivity Památníku Šoa Praha, vznikne Památník ticha

24.12.2020 14:01

Vláda schválila návrh Ministerstva kultury zřídit Památník ticha jako svou novou příspěvkovou organizaci. Ten by měl postupně převzít aktivity současné obecně prospěšné společnosti Památník Šoa Praha.

Ministr Zaorálek: Ministerstvo kultury převezme aktivity Památníku Šoa Praha, vznikne Památník ticha
Foto: Repro Novinky.cz
Popisek: Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) promlouvá k protestujícím umělcům

V příštích letech by pak měla být rekonstruována výpravní budova nádraží Praha – Bubny, která bude sloužit jako památník holocaustu.

Památník ticha naváže na osudy židovských obyvatel Prahy během 2. světové války. Jeho hlavní činnost se bude soustřeďovat nejen na dokumentaci transportů z pražského nádraží v Bubnech do koncentračních a vyhlazovacích táborů a další osudy českých Židů, ale také na nevratné kulturní proměny Prahy. Hlavním cílem kulturní a vzdělávací koncepce této paměťové instituce bude vzdělávání a boj proti xenofobii, antisemitismu a dalším současným extrémistickým projevům ve společnosti.

„Praha nemá ani 75 let po válce aktivní památník příběhů šoa. Nemá centrum, kde by se dalo v odkazu holocaustu vzdělávat, kde by se vytvořil atraktivní výstavní i vzdělávací program, jaký dnes moderní památníky ve světě mají. Vzhledem k tomu, že vedení Magistrátu hlavního města nebylo schopno - i přes několikaleté vyjednávání se zástupci Památníku Šoa - pomoci s jeho financováním, jedinou šancí pro vznik kvalitní paměťové instituce bylo, aby se aktivity za stát ujalo samo Ministerstvo kultury. Proto jsem rád, že i navzdory koronavirové epidemii vláda tento tolik projekt dnes schválila,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Anketa

Která z mrtvých osobností Vám nejvíce schází?

hlasovalo: 37661 lidí
Předmětem adaptace výpravní budovy nádraží Praha – Bubny pro účely Památníku ticha bude mimo jiné vytvoření víceúčelového konferenčního sálu pro 120 návštěvníků, expozičních, vzdělávacích a badatelských prostor, adaptace pietního místa, vybudování zázemí pro návštěvníky či úprava zeleně v okolí budovy a na přilehlých plochách tak, aby bylo vytvořeno důstojné prostředí exteriéru památníku s dominujícím dílem Brána nenávratna od významného českého autora Aleše Veselého.

Nemovitost i okolní pozemky (nádraží Praha - Bubny) jsou majetkem státu prostřednictvím Správy železnic. Jedná se tedy o majetek z velké části nepotřebný pro budoucí provoz železniční dopravy v daném místě a projekt zde tak může vzniknout, aniž by omezoval jakýkoliv budoucí urbanistický rozvoj území Praha - Bubny.

Do 31. prosince 2021 bude Památník ticha, nová příspěvková organizace Ministerstva kultury, postupně přebírat aktivity Památníku Šoa Praha, o.p.s. Jednotlivé akce budou v rámci celého roku realizovány ve spolupráci případně spolupořadatelstvím oběma subjekty.

V prvním období v letech 2021 až 2023 bude hlavním úkolem příspěvkové organizace provedení rekonstrukce budovy nádraží Bubny při zachování současného rozsahu a kvality veřejné kulturní služby poskytované dnes včetně služeb edukace návštěvníkům a dalším cílovým skupinám obecně prospěšnou společností Památník Šoa Praha.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice