Ministryně Benešová: Kandidát Tribunálu Soudního dvora EU má dlouhou praxi v evropských institucích

12.10.2020 19:37

Komise pro výběr soudce Tribunálu Soudního dvora EU na zasedání 8. října 2020 po pohovorech s uchazeči většinově rozhodla o výběru Davida Petrlíka jako kandidáta na soudce Tribunálu Soudního dvora EU.

Ministryně Benešová: Kandidát Tribunálu Soudního dvora EU má dlouhou praxi v evropských institucích
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marie Benešová, ministryně spravedlnosti

Pozice soudce Tribunálu Soudního dvora Evropské unie je uvolněná od 6. října 2020, kdy dosavadní soudce Tribunálu za Českou republiku Jan M. Passer nastoupil jako český soudce Soudního dvora EU (ZDE). Ministerstvo spravedlnosti proto vyhlásilo výběrové řízení na uvolněnou pozici (ZDE). Přihlásilo se do něj sedm uchazečů.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

Po pohovorech, které měly za cíl ověřit odbornou způsobilost uchazečů, jejich motivaci, jazykovou připravenost a celkovou způsobilost k výkonu funkce soudce Tribunálu, komise hlasováním většinově rozhodla o výběru JUDr. Davida Petrlíka, Ph.D., jako kandidáta na soudce Tribunálu Soudního dvora EU. Dále pak rozhodla o JUDr. Magdaleně Ličkové, LL.M., jako o první náhradnici a jako druhého náhradníka vybrala JUDr. Roberta Pelikána, Ph.D.

„V případě vítězného uchazeče komise ocenila jeho hluboké znalosti evropské judikatury, analytické schopnosti a především jeho dosavadní dlouholetou praxi v evropských institucích. Díky nim je podrobně obeznámen s jejich strukturou a fungováním. V případě první náhradnice komise zohlednila mimo jiné její jazykové a vědecké kvality a schopnost pracovat ve vícejazyčném právním prostředí různých právních systémů. U druhého náhradníka pak komise ocenila mimo jiné hodnotné zkušenosti z akademické sféry a obsáhlé znalosti evropského práva,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Návrh bude v souladu s Pravidly pro výběr kandidáta na funkci soudce Soudního dvora Evropské unie předložen Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k projednání, pro informaci též Výboru pro záležitosti Evropské unie Senátu Parlamentu České republiky. Po projednání výborem bude návrh předložen ke schválení vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině