Ministryně Černochová: Držet se striktně pravidel Severoatlantické aliance

21.04.2023 16:03

Projev na 63. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2023 k vládnímu návrhu zákona o financování obrany České republiky a o změně zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech.

Ministryně Černochová: Držet se striktně pravidel Severoatlantické aliance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, poslanci, kolegyně, kolegové, tímto vám předkládám spolu s panem ministrem financí návrh zákona o financování obrany České republiky a o změně rozpočtových pravidel. Jde o zcela novou a musím zdůraznit krátkou právní úpravu, která vychází jak z našeho programového prohlášení, ostatně nejenom našeho programového prohlášení, ale i předešlé vlády, chtěli dvě procenta HDP na obranu, tak se zabývá i dalšími oblastmi, jako například tím, co vše může být zahrnuto do výdajů ve výši minimálně dvou procent HDP na obranu.

Sněmovní tisk s číslem 369 byl na půdě Poslanecké sněmovny řešen již opakovaně. Takže jenom telegraficky shrnu, co návrh zákona zakotvuje. Zakotvuje povinnost vlády navrhovat ve státním rozpočtu výdaje na obranu státu ve výši minimálně dvou procent HDP, což je závazek, který jednak dává smysl pro budování naší vlastní obrany a zároveň jsme ji (?) již v devadesátých letech slíbili NATO a který přibližně dvacet let neplníme.

Celostátní systém rozpočtování výdajů na obranu státu, což umožní systematicky započítávat obranné výdaje jiných kapitol do výdajů na obranu ve výši minimálně dvou procent HDP a strategické projekty armády, vláda bude dostávat ke schvalování klíčové víceleté armádní projekty s jejich celkovou předpokládanou hodnotou financování a armáda by na ně z tohoto celkového objemu čerpala v jednotlivých letech peníze až podle smlouvy, protože dříve přesné určení financování pro každý rok bohužel nelze určit. Tento prvek vytvoří potřebnou stabilitu pro plánování, ale i vyjednávání a jistotu pro realizaci akvizice.

Změna rozpočtových pravidel pak obsahuje úpravu několika dalších věcí, které Ministerstvo financí vyhodnotilo jako potřebné. Už opakuji vlastně potřetí ve třetím čtení, že takzvané vybírání mírové dividendy bohužel skončilo po loňském únoru a je to asi jasné úplně každému. Jsem velice ráda, že jsme tuto situaci vlastně všichni předvídali. A že o zvýšení výdajů na obranu jsme se všichni - tady si troufnu říct opravdu všichni ministři pokoušeli to, že někdy jsme na to v Poslanecké sněmovně či mezi jinými kolegy z vlády nenašli podporu, to je druhá věc. Já si velmi vážím toho, že tu podporu od svých vládních kolegů nyní mám, že tady před vámi můžu stát a můžu i poděkovat kolegům z výboru pro obranu, který také tento návrh zákona doporučil, protože kolegové z výboru pro obranu vědí, že (je) systém, který umožní dlouhodobé vytvoření stabilní a efektivní financování armády, včetně té její modernizace, tak je velice potřebný.

Dovolte mi, abych tedy poděkovala za debatu, poděkovala za podporu. A chtěla bych vás požádat tedy o podporu tohoto návrhu.

Některé ty pozměňovací návrhy byly už diskutovány i a výboru. Tady bych chtěla říci, že ten návrh kolegů nemohu podpořit z toho důvodu, že by to vlastně měnilo ten systém, který už teď jsme si vlastně vyzkoušeli zatím na dobrovolné bázi, že jsme žádali jednotlivé resorty o dokládání věcí, které by podle směrnic Severoatlantické aliance bylo možné financovat, na ta 2 % HDP je použít. Tady prostě jiná cesta, než držet se striktně těch pravidel Severoatlantické aliance v tuto chvíli není, tady moc velký manévrovací prostor na pozměňovací návrhy nemám a omlouvám se za to, že je nepodpořím.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pí.Černochová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMotto , 21.04.2023 16:43:15
Já už to ani nečtu....Vídím ten její gezicht a stačí mi to.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…