Ministryně Černochová: Tady přece nejde o tržby

25.10.2022 19:39

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 25. října 2022 k zákonu o dani z přidané hodnoty

Ministryně Černochová: Tady přece nejde o tržby
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Nevím, jakou má představu paní kolegyně Dostálová o ziscích zbrojařských firem, já tu představu poměrně mám, hlavně mám i představu o tom, jak fungují rozpočty, pokud na Ministerstvu obrany máme nějaký akviziční proces, jak se zvedají ceny komodit, jak se zvedají ceny surovin, ze kterých se zpravidla vojenský materiál vyrábí.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Pokud chce paní Dostálová docílit toho, že budou náklady pro tento stát, pro stát, který se rozhodl, že bude modernizovat svoji armádu, náklady pro Českou republiku vyšší, tak zdanění pak tedy se projeví i tímto způsobem, že vlastně resort obrany bude platit mnohem více finančních prostředků těmto subjektům právě proto, že pokud by došlo k tomu zdanění, tak se to promítne do ceny. Tohleto vám nedochází?

Tady přece nejde o tržby. Tady jde i o to, že je nějaká kapacita těch zbrojařských firem, ty se snaží v tuto chvíli všichni vyrábět, zaměstnávají lidi. Někteří lidi propouštějí, např. Česká zbrojovka vyhlásila někdy v minulém týdnu, že bude propouštět - jestli se nepletu - 40 zaměstnanců.

Takže všechny ty firmy řeší ekonomickou krizi. Nejenom firmy, o kterých hovoříte vy nebo hovořili vaši předchůdci. A pokud skutečně chceme my průmysl jako takový podpořit, chceme, aby dále ti lidé tvořili páteř nějaké zaměstnanosti, tak nemůžeme je zdanit v tuto dobu, kdy skutečně je ten stát potřebuje, jako je nepotřeboval nikdy předtím v minulosti. Možná naposledy to bylo v roce 1938 a 1939.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…