Ministryně Dostálová: Česká republika postoupila v žebříčku rychlosti čerpání o pět příček

27.12.2019 10:57

Ve srovnání rychlosti čerpání fondů EU mezi jednotlivými členskými státy se postavení České republiky v listopadu 2019 zlepšilo o pět příček.

Ministryně Dostálová: Česká republika postoupila v žebříčku rychlosti čerpání o pět příček
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

ČR se tak nachází na 17. místě z 28. Žebříček zohledňuje reálně proplácené prostředky z fondů EU Evropskou komisí – pro období 2014-2020 jich již bylo ČR proplaceno 37,7 %.

„České republice se daří čerpat peníze z fondů EU, a to i díky dobře nastavenému systému a výběru projektů. Těší mě, že se to projevuje i v mezinárodním srovnání, kde jsme již předběhli i takové země, jako je Německo nebo Belgie. Je to pro nás o to větší úspěch, pokud si uvědomíme, že patříme mezi takzvané kohezní země – tedy země, kterým jde z fondů EU oproti ekonomicky rozvinutějším zemím více peněz. Ze všeho nejdůležitější však je, že projekty z různých oblastí pomáhají rozvoji České republiky a všem jejím občanům,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Česká republika má k dispozici pro období 2014-2020 z fondů EU 576,4 mld. Kč (hlavní alokace). K této částce bude díky úspěšnému plnění milníků v lednu příštího roku připsána i tzv. výkonnostní rezerva ve výši přibližně 6 %. Na vyčerpání všech prostředků má Česká republika prostor až do konce roku 2023. K poslednímu listopadu bylo zažádáno u Evropské komise o proplacení 228,1 mld. Kč (39,3 % hlavní alokace), které již byly využity na financování projektů. O největší část prostředků z daného programu již zažádal Program rozvoje venkova – o 62 % své alokace (téměř 34,9 mld. Kč). O nejvíce peněz požádal Operační program Doprava – 44,4 mld. Kč (téměř 40 % prostředků tohoto programu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.