Ministryně Dostálová: IROP poskytne přes devět miliard na zlepšení zdravotních služeb

06.04.2019 18:05

Na 7. dubna připadá Světový den zdraví, který každoročně vyhlašuje Světová zdravotnická organizace. Tento den by měl sloužit k tomu, abychom si připomněli, jak je důležité neustále budovat a zlepšovat kvalitu života.

Ministryně Dostálová: IROP poskytne přes devět miliard na zlepšení zdravotních služeb
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Také díky podpoře z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, dochází ke zlepšování kvality života občanů Česka. Díky IROP se postupně rozdělí přes 9 miliard korun na projekty zdravotnických zařízení pro zlepšení infrastruktury a služeb ve zdravotní péči.

„Celkem už bylo v IROP podpořeno 114 projektů zaměřených na rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotních služeb a péče o zdraví za zhruba 7,4 miliardy korun. Finance tak budou maximálně využity tam, kde je jich nejvíce zapotřebí. V březnu navíc došlo k navýšení alokace dvou výzev díky přesunu části peněz z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Výzva Zvýšení kvality návazné péče byla navýšena o více než 1,9 miliardy korun. Tyto finance byly nabídnuty zbývajícím 43 náhradním projektům zaměřeným na zvýšení kvality návazné péče v České republice. Alokace výzvy Deinstitucionalizace psychiatrické péče byla navýšena o více než 38 milionů korun, které byly nabídnuty dvěma náhradním projektům,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Prostřednictvím čtyř vyhlášených výzev podporuje IROP tyto oblasti zdravotní péče:

Onkogynekologii zabývající se poskytováním péče ženám s onkologickým onemocněním. Jedná se například o rakovinu prsu, která je nejčastější příčinou úmrtí na nádorové onemocnění u žen v České republice, nádory vaječníků, dělohy nebo děložního čípku. IROP rozdělil celkem 828,9 milionů korun mezi 17 center vysoce specializované onkogynekologické péče po celé České republice.

Perinatologii, která se zabývá péčí o těhotnou ženu, plod a novorozence do jednoho měsíce od narození a řeší specifické problémy spojené s předčasným porodem a nízkou porodní váhou. IROP podpořil 12 center vysoce specializované intenzivní péče v perinatologii celkem za 692,8 miliony korun.

Návazná péče, do které můžeme například zařadit: klinickou onkologii, chirurgické obory (chirurgie, hrudní chirurgie, neurochirurgie), anesteziologii a intenzivní medicínu, obory vnitřního lékařství (vnitřní lékařství, gastroenterologie, nefrologie, pneumologie) a další obory. Celkem bylo z IROP podpořeno 72 projektů návazné péče za 4,3 miliardy korun.

Deinstitucionalizace psychiatrické péče, jejímž cílem je dobudování sítě stávajících všeobecných i specializovaných psychiatrických ambulancí a ambulancí klinických psychologů. Dojde tak k výraznému rozšíření komunitní péče. Budou vytvořeny nové typy služeb – centra duševního zdraví a ambulance s rozšířenou péčí. Paralelně s tímto procesem dojde k postupné redukci dlouhodobé lůžkové péče. V oblasti deinstitucionalizace psychiatrické péče bylo dosud podpořeno osm projektů za cca 1,6 miliardy korun. Volné finance na tuto oblast jsou stále k dispozici ve výzvě Deinstitucionalizace psychiatrické péče II., ve které bylo schváleno pět projektů za 32 milionů korun a zbývá ještě přes 393 milionů korun. O podporu mohou zájemci žádat do 15. 7. 2020.

Více informací o výzvě naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.