Ministryně Dostálová: Lidé si mají dovolenou užít, ne se strachovat

22.02.2019 12:22

Ministryně Klára Dostálová na tiskové konferenci spolu s předsedou Asociace cestovních kanceláří ČR Vladimírem Dolejšem a prezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Romanem Škrabánkem představila nový nástroj na ochranu klientů cestovních kanceláří. Lidé si díky němu mohou lépe prověřit cestovní kancelář před zakoupením zájezdu.

Ministryně Dostálová: Lidé si mají dovolenou užít, ne se strachovat
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

„Zítra začíná veletrh cestovního ruchu Holiday World, který je největší akcí tohoto druhu ve střední Evropě, a většina z nás již myslí na to, kde a jak stráví svoji dovolenou. Často za ni dáváme nemalé částky, a je proto důležité být při nákupu obezřetný. Nejdůležitější pravidlo, zejména v souvislosti s internetovým prodejem, spočívá v cestování se zajištěnou cestovní kanceláří,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Ministryně Dostálová představila nový významný nástroj, který pomůže zákazníkovi ověřit, že mu v případě úpadku cestovní kanceláře budou vráceny všechny vynaložené náklady a bude zajištěna jeho repatriace zpět do České republiky. Jedná se o certifikát, které ministerstvo vydá té cestovní kanceláři, která uhradila příspěvek do Garančního fondu. Fond je účelové sdružení finančních prostředků tvořené z příspěvků cestovních kanceláří, pokut za vybrané přestupky a peněžních prostředků obstaraných Státním fondem rozvoje bydlení (SFRB), který je za stát oprávněn s těmito prostředky nakládat. Garanční fond představuje dozajišťovací mechanismus pro případ, kdy limit pojištění cestovní kanceláře nepostačuje na pokrytí závazků cestovní kanceláře vůči jejím zákazníkům, kteří si u ní zakoupili zájezd, nebo nechali zprostředkovat spojené cestovní služby. K dnešnímu dni je v garančním fondu více než 40 milionů korun.



„Před zakoupením zájezdu je nutné si ověřit, zda stranou smlouvy o zájezdu je skutečně cestovní kancelář, nikoliv agentura, která může prodej zájezdu pouze zprostředkovat. A především má splněny všechny povinnosti související se zajištěním pro případ úpadku. Konkrétně se jedná o sjednání pojištění záruky pro případ úpadku a zaplacení příspěvku do fondu. O zaplacení příspěvku nově ministerstvo vydává cestovním kancelářím potvrzení o úhradě příspěvku do garančního fondu,“ dodala Klára Dostálová.

Ministerstvo pro místní rozvoj vede také seznam cestovních kanceláří, kde si lidé mohou tyto údaje ověřit. Seznam je k dispozici zde. Nyní je v seznamu celkem 862 cestovních kanceláří. K nahlédnutí je i leták, který poskytne zákazníkům praktické informace a rady ohledně cestování s cestovní kanceláří. Tisková konference byla uspořádána ve spolupráci s oběma asociacemi cestovních kanceláří, které jsou důležitým partnerem ministerstva při aplikaci a tvorbě předpisů v oblasti cestovního ruchu a jejich aplikaci v praxi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.