Ministryně Dostálová: Náklady na zřizování průkazů půjdou na vrub ministerstva

14.10.2020 16:05

Projev na 27. schůzi Senátu dne 14. 10. 2020, k návrhu změny zákona o živnostenském podnikání.

Ministryně Dostálová: Náklady na zřizování průkazů půjdou na vrub ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, páni senátoři. Já bych vám chtěla nejprve velmi poděkovat. Velmi poděkovat za to opravdu velmi promptní zařazení tohoto návrhu zákona, které samozřejmě tím, že ten zákon reaguje na lhůtu účinnosti a snažíme se v této těžké době pomoci i průvodcům v oblasti cestovního ruchu. My jsme tento zákon přijali 24. března, nebo vyšel ve sbírce 24. března 2020, s tím, že čeští průvodci budou muset mít český národní průkaz průvodce.

Samozřejmě v kontextu covidové situace, vzhledem k tomu, že to byla novinka, zavádění toho českého průkazu průvodce, tak jsme dali účinnost zákona od 1. 11. Vzhledem k aktuální situaci se snažíme průvodcům pomoct, tzn. prodloužit nebo nastavit účinnost až od 1. ledna. Zároveň se snažíme tímto zákonem, aby se dočasně zprostila poplatková povinnost při vydání českého národního průkazu průvodce, a to až do 28. února 2021. Náklady na zřizování těchto průkazů půjdou na vrub ministerstva pro místní rozvoj, jedná se zhruba o odhad 2 milionů Kč. Pokud by ten zákon dnes nebyl přijat, bude to znamenat, že účinnost zákona bude již od 1. 11., včetně poplatkové povinnosti za daný průkaz.

Já bych se jenom chtěla tady omluvit, protože samozřejmě bych velmi vnímala a chápala, že řeknete, že ministerstvo pro místní rozvoj se mělo vzpamatovat dřív. Věřte tomu, že bychom to udělali ihned. Ten zákon šel do Poslanecké sněmovny v červnu, ale skutečně byl velký problém se zařazením toho zákona. Nakonec se to povedlo, proto ještě jednou obrovské poděkování vám, že jste nám vyhověli a ten zákon takto promptně zařadili. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…