Ministryně Dostálová: Nemocnicím přidáme 5,5 miliardy na dofinancování projektů REACT-EU. Další 3,5 miliardy převedeme z další výzvy

15.06.2021 14:32

Vláda včera řešila se zástupci Asociace krajů dofinancování všech projektů programu REACT-EU ve výzvě zaměřené na rozvoj páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče.

Ministryně Dostálová: Nemocnicím přidáme 5,5 miliardy na dofinancování projektů REACT-EU. Další 3,5 miliardy převedeme z další výzvy
Foto: MMR
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

„Jednání bylo velmi konstruktivní. Podařilo se nám najít s hejtmany společné řešení, které umožní financovat maximum projektů, jež splní 23 nastavených kritérií.

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí

Kolik jich bude a jaká je finální požadovaná suma není v tuto chvíli jasné, protože projekty budou kompletně vyhodnocené v polovině července,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Vláda si zároveň s hejtmany potvrdila, že do této výzvy číslo 98 bude převedena celá podzimní tranše prostředků ve výši 5,5 miliardy, což umožní financovat dalších 33 projektů.

V této výzvě podali žadatelé 125 žádostí o podporu za 20,7 mld. korun. Po krátké době hodnocení jde však už jen o 113 projektů za 18,762 miliardy korun. Celková alokace této výzvy ale činí 7,982 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že hejtmani odmítli řešení, aby se kraje podílely na projektech kofinancováním ve výši 5 až 15 procent nebo žadatelé snížili finanční náročnost projektů, což samy kraje na prvním jednání navrhly budou na financování zdravotnických zařízení použity 3,5 miliardy korun z výzvy číslo 99, kde byla celková alokace zhruba 5,5 miliardy korun. Ta měla být vyhlášena 15. června a jejím cílem byl rozvoj a zvýšení odolnosti poskytovatelů péče o zvláště ohrožené pacienty.

Vyhlášení této výzvy číslo 99 se odsune na konec června, protože bude nutné upravit její parametry. Péče o onkologické, kardiologické a obézní pacienty bude ale i nadále ve výzvě akcentována. „Zahájíme také jednání s Evropskou komisí, aby mohly být převedeny některé prostředky z výzev na sociální nízkoenergetické projekty, o které nebude zájem, na projekty následné péče z výzvy číslo 99, aby připravené projekty nepřišly vniveč,“ dodala ministryně.
Společným návrhem Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva zdravotnictví také je, aby se už v této výzvě všichni žadatelé včetně krajů na financování projektů podíleli a zmírnili tak dopad přesunu prostředků. Zároveň by tak žadatelé přihlásily projekty, které jsou opravdu smysluplné a potřebné. Nevznikl by tak velký převis poptávky jako u výzvy číslo 98.

Výzvy číslo 100 a 102 na podporu laboratoří a hygienických stanic budou vyhlášeny podle plánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.