Ministryně Dostálová: Není možné, aby stavebníci byli jako rukojmí

21.04.2018 6:35

Hned tři odborníky na územní plánování a stavební řád vysílá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová na Úřad územního plánování v Černošicích.

Ministryně Dostálová: Není možné, aby stavebníci byli jako rukojmí
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Termín byl oboustranně potvrzen na 25. dubna. Zde totiž žadatelům o závazné stanovisko sdělují, že si na rozhodnutí mají počkat až 50 týdnů. Ministryně proto nabídla starostovi Černošic pomocnou ruku a ten její nabídku přijal. Tým z MMR tak přijede na úřad svým kolegům metodicky pomoci s uplatňováním závazných stanovisek orgánů územního plánování.

„Není možné, aby stavebníci byli jako rukojmí a čekali na vydání závazného stanoviska úřadu desítky týdnů po zákonném termínu. Lidem stojí hypotéky, nemohou se hnout z místa, jsou zkrátka v pasti. Důvodem přitom není jen personální podstav úřadu, na což jsme dlouhodobě upozorňovali a poskytli i finance. Zakopaný pes bude hlavně v tom, že úředníci vydávají stanoviska i v případech, kde to zákon vůbec nevyžaduje nebo posuzují i to, co posuzovat nemusí, či přímo ani nesmějí. Již dříve jsme k tomu vydali i metodiku a provedli řadu školení. Nyní je k dispozici doplnění metodiky, které jmenuje případy, kdy není závazné stanovisko nutné vydávat, ale zřejmě zde ani to nepomohlo. Věřím, že se společným úsilím podaří rozhýbat úřad územního plánování v Černošicích a lidé budou moci zase stavět,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.   

MMR na potřebu navýšení počtu pracovníků úřadů územního plánování upozorňovalo dlouhodobě. Usnesení vlády při schvalování novely stavebního zákona zajistilo navýšení finančního příspěvku na tuto agendu o cca 100 milionů ročně pro všechny obce s rozšířenou působností.  Ministerstvo zajistilo také „přechodové“ období pěti měsíců mezi platností a účinností novely stavebního zákona. A to právě proto, aby se mohly obce připravit. Dále byla vydána obsáhlá příručka pro pracovníky úřadů územního plánování a proškoleno téměř 4,5 tisíce úředníků. Další školení probíhají právě v těchto dnech. Tým, který 25. dubna vysílá do Černošic ministryně Klára Dostálová, bude veden přímo náměstkyní pro řízení stavební sekce Marcelou Pavlovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.