Ministryně Dostálová: Přeshraniční spolupráce se Slovenskem má za sebou úspěšný rok

24.01.2021 18:02

Program Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika pokračuje v úspěšné spolupráci.

Ministryně Dostálová: Přeshraniční spolupráce se Slovenskem má za sebou úspěšný rok
Foto: Screen ČT OVM
Popisek: Ministryně Dostálová v Otázkách Václava Moravce

Pravidlo n+3 pro rok 2020 bylo splněno a česko-slovenské pohraničí tak může i nadále čerpat veškeré finanční prostředky z Evropské unie. V tuto chvíli jsou téměř veškeré finanční prostředky programu o alokaci 90,1 mil. EUR přiřazeny jednotlivým projektům. „

V letošním roce se chceme hlavně zaměřit na přípravu programu pro další programové období, aby bylo možné plynule navázat v podpoře přeshraničních projektů důležitých pro rozvoj pohraničí. Poslední roky totiž zřetelně ukázaly, že program má dobře našlápnuto v pomoci rozvoje regionu, zvlášť v cestovním ruchu. V dalších letech hodláme pokračovat v podpoře podobně zaměřených projektů,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Také v letošním roce ministerstvo očekává schvalování nových projektů. Do 15. ledna 2021 mohli žadatelé předkládat projekty na využívání inovačního potenciálu. Výzva s alokací 2,9 mil. EUR je zaměřena na posilování digitálních dovedností ve vzdělávání a má mimo jiné za cíl přispět ke zmírňování negativních dopadů pandemie COVID-19 v česko-slovenském pohraničí. Výzva tak podpoří moderní vzdělávání a digitální dovednosti v programovém území s důrazem na distanční a on-line formy vzdělávání žáků a studentů na všech stupních škol a zároveň využívání různých interaktivních nástrojů pro efektivní učení a také poskytne prostor pro vzdělávání pedagogů a sdílení zkušeností mezi nimi navzájem. Po dokončení této výzvy budou téměř veškeré finanční prostředky česko-slovenského programu přeshraniční spolupráce využity.

mapa

Ke konci roku 2020 bylo ukončeno již 30 projektů. Jedním z nich je i projekt „Na kole při Baťově kanálu a v Bílých Karpatech“. Byly vybudovány dva dílčí úseky zvyšující bezpečí pro cyklisty na české straně při Batově kanálu v obci Sudoměřice v okrese Hodonín a na slovenské straně ve městě Myjava. Na aktuální potřeby podpory cestovního ruchu vhodně zareagoval rovněž projekt „Po stopách habánů“. Jeho cílem bylo zachránit a zviditelnit dosud opomenuté unikátní kulturní dědictví v podobě historie a kultury komunit Habánů / Hutteritů v česko-slovenském pohraničí. Došlo k rekonstrukci Habánského sklepa ve Vacenovicích a zlepšení technického stavu národní kulturní památky Habánský mlýn v Sobotišti.

I v roce 2021 bude dokončena řada zajímavých projektů s přínosem pro společné česko-slovenské pohraničí. Mezi nimi i projekt „Rozvoj sítě cyklistických cest v příhraničním regionu Horňácka a Kopanic k přírodním a kulturním dědictvím – II. etapa“. Vybudovaná cyklostezka, která zpřístupní pro cyklisty mimo jiné národní kulturní památku Větrný mlýn v Kuželově, propojí českou obec Kuželov se slovenskou obcí Vrbovce. Ke stejné síti turistické infrastruktury bude dále náležet zrekonstruovaná stezka pro pěší v obci Malá Vrbka. Program napomáhá v území nejen v oblasti cestovního ruchu, ale mimo jiné i v oblasti spolupráce mezi institucemi. Jedním z takových projektů je Zvyšování kvality života na venkově prostřednictvím vytváření komunitních škol. Projekt je zaměřen na posílení komunity v základních školách na území regionů Východní Slovácko a MAS Kopaničiarsky región.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.