Ministryně Dostálová: Skutečně zásadní je proinvestovat se z této krize

26.05.2020 19:59

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny k bodu Kompenzace za snížení daňových příjmů obcí a krajů v důsledku výpadku kompenzačního bonusu

Ministryně Dostálová: Skutečně zásadní je proinvestovat se z této krize
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Tak děkuji. Já jsem opravdu velmi pozorně poslouchala tuto debatu, protože se to samozřejmě týká obcí, na kterých Ministerstvu pro místní rozvoj velmi záleží. Já bych tady, nechci tady rozdmýchávat nějakou další debatu. Ale jenom bych ráda, abyste to zasadili i do nějakých jiných kontextů.

Často tady zaznělo, že výpadek u malých obcí, teď naposledy to zaznělo, by mohl být až 500 tisíc korun. Já jenom bych vám chtěla ukázat. Toto je seznam projektů. (V ruce drží svazek dokumentů.) A jenom pro pana poslance Stanjuru, prostřednictvím pana předsedajícího, nejde o žádný nový dotační titul. To jsou připravené projekty se stavebním povolením, tak zvaně v zásobníku projektů. Prosím, je jich tisíc pět set. My jsme oslovili všechny starosty a čekáme na tu reakci, na zpětnou.

A jestli dovolíte, tak jenom pár reakcí těch starostů. (V ruce drží tablet, ze kterého čte.) "Děkuji vám všem za všechny náhradníky starosty, že se snažíte zajistit finance na projekty pro obce naší kategorie. Jste šikovní. Obec Hošťálková. Zdravím vás z Otic. Samozřejmě jsme připraveni, peníze na spolufinancování máme. Moc vás zdravím. Omlouvám se za pozdní reakci na vaši zprávu. Nicméně zájem o dotaci na obnovu křížků trvá. Rádi bychom opravili alespoň jeden z nich. Obec Kelčany." A takhle bych mohla pokračovat, protože k dnešnímu dni máme 1 145 odpovědí, kde starostové chtějí pokračovat ve svých projektech.

A pokud vy říkáte, že ten výpadek by byl zhruba 500 tisíc pro ty malé obce, protože víte, že Ministerstvo pro místní rozvoj řeší zejména obce do tří tisíc obyvatel, tak průměrná výše dotace je 1,5 až 10 milionů. To znamená třikrát tolik, než by byl ten výpadek. A samozřejmě ti starostové po těch dotacích volají z jednoho prostého důvodu, že samozřejmě budou rádi, když už vynaložené finance do těch projektů se zrealizují. Což je samozřejmě pochopitelná záležitost.

Takže absolutně bych tady ráda podtrhla to, že nejde o nový dotační titul. My jdeme do zásobníku projektů v národních dotačních titulech dokonce i v rámci Integrovaného regionálního operačního programu jako takového.

Pokud bychom vlastně vzali to, že bychom to udělali prostřednictvím rozpočtového určení daní, tak já jenom, jestli si uvědomujeme, že všichni se snažíme pomoct těm malým. A pokud by to bylo rozpočtové určení daní, tak to samozřejmě nejvíce dopadne ve prospěch velkých měst. Takže znovu je potřeba se na to podívat s určitou tou logikou, že bychom měli tedy pomáhat těm malým obcím. A jestli já si něco myslím, tak skutečně zásadní je se proinvestovat z této krize. Prostě musí být zajištěno, aby ty zdroje šly do investic. Ale na tom se asi shodujeme. Tady na tom asi nebude v rámci těch našich debat rozporu.

Takže já jsem přesvědčena o tom, že když jsme byli v takovéto krizi, do které jsme se nikdo nedostali zaviněním, všichni jsme v tom samozřejmě, v té situaci, byli pravděpodobně poprvé nebo s vysokou mírou pravděpodobnosti poprvé, takže myslet si, že se ta krize dotkne jenom nějakých vybraných složek veřejné správy a nedotkne se obcí a krajů, tak to si myslím, že takto uvažovat nelze. Musíme s tím principem solidarity na tom pracovat. A já jsem ráda, že když jsou to připravené projekty, tak skutečně pokud ta masívní podpora do investic bude, tak ta rozhodnutí budou do konce června. Ne, že budeme vyhodnocovat dotační titul ještě třeba několik měsíců a tak dále. To znamená ty investice a starostové odpovídali, zda mají stavební povolení, do kdy jsou schopni zrealizovat. A jsem velmi ráda, že starostové reagují takto pozitivně a jsou připraveni společně s námi ty investice realizovat.

A jenom bych chtěla říci, že v té stejné situaci není jenom Ministerstvo pro místní rozvoj. My jsme se o tom bavili na vládě. Samozřejmě sbíráme projekty všech resortů, to znamená Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo školství, zemědělství a tak dále. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy