Ministryně Dostálová: Využití chytrých technologií v proměně odpadu v bohatství může pomoci v rozvojových zemích

08.10.2019 5:29

Světový den Habitat – „World Habitat Day“ se pod záštitou OSN slaví každé první pondělí v říjnu již od roku 1985. Letos tento den připadá na 7. října.

Ministryně Dostálová: Využití chytrých technologií v proměně odpadu v bohatství může pomoci v rozvojových zemích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Jeho smyslem je připomínat stav měst, odpovědnost za jejich rozvoj a význam odpovídajícího bydlení pro kvalitu života. Letošní ročník je věnován tématu využití inovativních technologií v oblasti udržitelného odpadového hospodářství s cílem proměnit “odpad v bohatství”.

„Zejména rozvojové země se často potýkají s nedostatky v systémech odpadového hospodářství, což vede ke znečišťování ovzduší, vod i půdy a tím i k ohrožení veřejného zdraví, ekosystémů a biodiverzity. Právě moderní technologie, jako například automatizace, robotika, biotechnologie či umělá inteligence, mohou významně přispět k řešení řady problémů, a to nejen ve městech,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Letošní ročník navazuje na loňský, který byl zaměřen na problematiku komunálního odpadu, a je věnován tématu využití inovativních technologií v oblasti udržitelného odpadového hospodářství s cílem proměnit “odpad v bohatství”. Na celosvětové úrovni jsou tyto cíle koordinovány Programem OSN pro lidská sídla (UN-Habitat); v České republice je věcným gestorem programu Ministerstvo pro místní rozvoj.

Program OSN pro lidská sídla (UN-Habitat) je jedním z tematicky orientovaných programů OSN a je zaměřen na zlepšování života ve městech, včetně bydlení. Existuje od roku 1976, přičemž každých 20 let se koná světový summit na téma bydlení a udržitelného rozvoje měst “Habitat“. Poslední se konal pod názvem „Habitat III“ v říjnu 2016 v ekvádorském Quitu a jeho výstupem byl dokument „Nová agenda pro města”, přijatý všemi 193 členskými státy OSN. Česká republika je dlouhodobě aktivně zapojena do mezinárodní spolupráce v této oblasti, podílí se na koordinaci společných pozic i na hodnocení plnění vizí a cílů obsažených ve schválených dokumentech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…