Ministryně Hubáčková: Financování většiny programů nemá dopady na státní rozpočet

10.03.2022 21:45

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2022 k návrhu rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR

Ministryně Hubáčková: Financování většiny programů nemá dopady na státní rozpočet
Foto: Hana Brožková
Popisek: Anna Hubáčková

Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci,

předkládám Parlamentu České republiky návrh rozpočtu Státního fondu životního prostředí na rok 2022 a střednědobého výhledu Státního fondu životního prostředí na roky 2023 a 2024. Návrh rozpočtu státního fondu je předkládán v souladu se zákonem o Státním fondu životního prostředí České republiky a se zákonem o rozpočtových pravidlech.

Návrh rozpočtu vláda schválila 16. února 2022. Návrh rozpočtu byl dále projednán výborem pro životní prostředí a schválen 23. února 2022.

Rozpočtové příjmy a výdaje Státního fondu životního prostředí České republiky netvoří samostatnou kapitolu státního rozpočtu, ale jsou agregovány do kategorie veřejných financí. Příjmy Státního fondu životního prostředí na rok 2022 jsou rozpočtovány ve výši 33,39 miliard korun. Výrazný nárůst oproti příjmům v předchozích letech je dán především současně rozpočtovaným příjmem ze státního rozpočtu z kapitoly 315, a to na Národní plán obnovy ve výši 9 miliard korun a příjmy na výdaje Modernizačního fondu z prostředků od Evropské investiční banky ve výši 20 miliard korun.

Základní příjmy státního fondu vyplývají z poplatků za znečišťování životního prostředí nebo z čerpání přírodních zdrojů a patří mezi ně příjmy ze zákona o odpadech, předpokládaný příjem 850 milionů korun, příjmy za čerpání podzemní vody, předpokládaný příjem 312 milionů korun, příjmy za vypouštění znečištěné odpadní vody, předpokládaný příjem 180 milionů korun.

Dalším zdrojem příjmů jsou refundované již vynaložené náklady státního fondu, mezi než pro rok 2022 patří především transfer z kapitoly 315 MŽP na program financování vodohospodářských projektů obcí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ve výši 1,2 miliardy korun, transfery ze státního rozpočtu na refundaci státního fondu, proplacených výdajů technické asistence programu Evropské unie OPŽP 2014+, dále nákladů státu na administraci programu Nová zelená úsporám a z Národního fondu na financování projektů finančních mechanismů EHP Norsko. Předpokládaná částka refundace pro rok 2022 je ve výši 641 milionů korun.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Výdaje Státního fondu životního prostředí v roce 2022 v rozpočtované výši 27,55 miliard korun, se skládají především z následujících položek: 12,8 miliardy Modernizační fond, 9,01 miliardy Národní plán obnovy, 4,2 miliardy Národní program životního prostředí, 280 milionů finanční mechanismy EHP Norsko, 250 milionů zastřešující schémata OPŽP 2021+. 240 milionů půjčky na kofinancování projektů OPŽP 2014+.

Celkový plánovaný objem všech výdajů včetně výdajů Státního fondu ŽP administrovaných dosáhne v roce 2022 41,55 miliardy korun, a to v následující struktuře: 27,55 miliardy korun dotace v jednotlivých výzvách programů financovaných z rozpočtu Státního fondu ČR a výdaje na provoz Státního fondu ŽP v celkové rozpočtované výši, 11 miliard korun OPŽP 2014+, 2 miliardy OPŽP 2021+ a 1 miliarda Operační program Spravedlivá transformace.

Výdaje za OPŽP 2014+, 2021+ a Spravedlivé transformace jsou vykázány ve výdajích kapitoly 315 MŽP.

Rozpočtované provozní výdaje Státního fondu ŽP na rok 2022 činí 716 milionů korun, to znamená 1,72 % z celkového plánovaného objemu výdajů administrovaných Státním fondem ŽP v roce 2022.

Financování většiny programů hrazených z rozpočtu státního fondu nemá dopady na státní rozpočet s výjimkou 9 miliard na předfinancování Národního plánu obnovy, následně bude refundováno z EU, 1,2 miliardy dotace na vodohospodářské projekty, 641 milionů technická asistence Operačního programu ŽP, Nová zelená úsporám a refundace Norských fondů, 250 milionů korun transfer ze státního rozpočtu na zastřešující schémata OPŽP 2021+ a 100 milionů na program Nová zelená úsporám.

Součástí rozpočtu Státního fondu na rok 2022 je také návrh střednědobého výhledu, který predikuje příjmy a výdaje v letech 2023 a 2024.

Děkuji za pozornost a prosím o podporu a schválení. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…