Ministryně Jourová: Chceme snížít nezaměstnanost jednoduchou dotační politikou

08.05.2014 21:40

MMZ se aktivně podílí na řešení nezaměstnanosti v Česku.

Ministryně Jourová: Chceme snížít nezaměstnanost jednoduchou dotační politikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

Poslanci projednávali zprávu vlády o vývoji stavu nezaměstnanosti v ČR. Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání přesahuje 600 tisíc. „Problematika nezaměstnanosti je zásadním problémem, i přesto, že došlo k některým mírným zlepšením. Uvědomujeme si důležitost jejího řešení, a proto byl jako rychlá pomoc 4. dubna 2014 vyhlášen nový program pro poskytování dotací - Podpora rozvoje pracovních příležitostí na území Ústeckého a Moravskoslezského kraje,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Oba kraje mají dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Mělo by vzniknout nejméně 600 nových míst, na jedno je maximální dotace 500 tisíc korun. Pro program bylo schváleno 300 mil. korun, z toho na Ústecký kraj je vyčleněno sto milionů a na Moravskoslezský kraj 200 milionů. Je určen jak pro obce a kraje nebo jimi zřízené právnické osoby, tak i pro fyzické a právnické osoby. Při hodnocení jednotlivých návrhů bude zohledněna především míra nezaměstnanosti v místě realizace podnikatelského záměru, jeho udržitelnost a efektivnost, požadovaná výše dotace na jedno zřízené pracovní místo, včetně posouzení dopadu na rozvoj příslušného regionu. Žádost o poskytnutí dotace i se všemi povinnými přílohami doručena na MMR do 15. května.

„Máme nástroje, konkrétní, cílené dotační programy financované z národních peněz i z evropských fondů. Chceme pomoci jednoduchou dotační politikou. Vytvořit podmínky pro zřízení nových pracovních míst, snížit nezaměstnanost v postižených regionech a zvýšit tak jejich hospodářskou výkonnost. Problematiku nezaměstnanosti, trhu práce a podpory podnikání probíráme také v rámci Národního dokumentu k územní dimenzi ČR, který připravujeme, obsažena je i ve Strategii regionálního rozvoje 2014-2020,“ řekla ministryně Jourová.

Územní dimenze je chápána jako možnost koncentrovat prostředky z evropských fondů ve specifických typech území, což umožňuje lepší zacílení zdrojů do nejvíce potřebných oblastí. „Tento typ podpory budeme směřovat do regionů s vysokou mírou nezaměstnanosti, do hospodářsky problémových území, na zvýšení zaměstnanosti mladých v regionu Severozápad. Prostě tam, kde je potřebné se soustředit na posílení trhu práce a podnikatelského sektoru,“ upřesnila Jourová.

Problematikou nezaměstnanosti se zabývá i Strategie regionálního rozvoje ČR 2014-2020, která určuje základní cíle a priority regionální politiky jako regionální konkurenceschopnost – trh práce, územní soudržnost, environmentální soudržnost, veřejná správa a spolupráce. Na základě této schválené strategie se budou realizovat regionální akční plány, které budou zaměřeny na koordinaci prostředků z evropských fondů, ale i z národních zdrojů. Představují také možnost koordinace projektových záměrů všech aktérů v území, kteří se budou podílet na řešení problematiky nezaměstnanosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…