Ministryně Maláčová: Podnikům vyplatíme celé náklady na náhrady mezd

15.10.2020 20:23

Režim A programu Antivirus prodloužen do konce roku. MPSV přichází s vylepšením, které ohroženým zaměstnancům a firmám ještě více pomůže.

Ministryně Maláčová: Podnikům vyplatíme celé náklady na náhrady mezd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Antivirus A se prodlouží do konce letošního roku. Vláda ve středu schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). Vzhledem k současným opatřením v souvislosti s šířením koronavirového onemocnění se také výrazně navýší podpora firem, které musely svůj provoz uzavřít na základě rozhodnutí vlády. Nově budou mít zaměstnavatelé v režimu A od 1. října nárok na celou částku vyplacených náhrad, nikoli jen 80 %, jak tomu bylo dosud. Taková forma podpory umožní zasaženým podnikům ustát současnou krizi, aby nemusely při jejich úplném uzavření řešit, kde vezmou na mzdy zaměstnanců, a nedostaly se do ještě větších ztrát.

„Pohostinství a kulturu zasáhla mimořádná opatření nejvíce. Je to podruhé, co jsme je úplně zastavili. Nemůžeme je v tom teď nechat a tvářit se, že si s tím dokážou poradit sami. Proto podnikům vyplatíme celé náklady na náhrady mezd. Jen tak se zaměstnavatelé nedostanou do větších ztrát a zaměstnanci si udrží práci a příjem. Dělám maximum proto, aby lidé měli jistotu a nikdo neměl pocit, že se na něj stát vykašlal,“ říká ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Antivirus A je určený pro podniky s nuceným omezením provozu. Do této doby měl zaměstnavatel nárok na 80 % nákladů na náhrady mezd, maximálně však 39 tisíc Kč na zaměstnance. Nově získává zaměstnavatel 100 % náhrad mezd a strop se zvýší na 50 tisíc Kč na jednoho zaměstnance. Režim A bude trvat až do konce roku. Pozor, v Antiviru A nadále zůstává náhrada 80 % na zaměstnance v karanténě.

Antivirus B, ve kterém stát přispívá na náhrady mezd zaměstnanců v podnicích, na které koronavirová krize dopadla nepřímo (například skrze pokles odbytu nebo dodávek vstupů), se nemění a fungovat by měl do konce října. Antivirus C se pak týkal odpuštění odvodů na povinné sociální pojištění pro zaměstnavatele, a to na tři měsíce (červen, červenec, srpen). O případných úpravách obou režimů bude MPSV ještě rozhodovat.

„O úpravách Antiviru B i C budeme jednat a v blízké době a případně představíme další změny,“ vysvětluje Maláčová.

Program Antivirus je považován za jeden z nejúspěšnějších a nejlépe fungujících krizových programů vládym, zejména proto, že prokazatelně pomohl udržet lidem pracovní místa. Zásadním způsobem ovlivnil skutečnost, že se míra nezaměstnanosti navzdory někdejším předpovědím stále drží v přijatelných mezích. Pouze 7,3 % nově nezaměstnaných osob po 1. březnu přišlo na Úřad práce ČR z podniků, které využívaly program Antivirus. Zbylých 92,7 % nově nezaměstnaných pochází z firem, jež do Antiviru vůbec nevstoupily. Riziko ztráty zaměstnání v podnicích zapojených do Antiviru tak bylo mnohem nižší než u podniků, které do programu nevstoupily. 

Přehled čerpání z programu Antivirus najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).