Ministryně Maláčová: Pojďme nestrašit obyvatelstvo, že nebude na důchody, my koncept máme

09.05.2019 15:23

Projev na 28. schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2019 - reakce na faktické poznámky k důchodům

Ministryně Maláčová: Pojďme nestrašit obyvatelstvo, že nebude na důchody, my koncept máme
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Mám tady několik poznámek. Myslím si, že první bychom měli začít tím, abychom přestali strašit naše občany, že nebude na důchody. Myslím, že se shodneme na tom, že na důchody bude muset být vždycky, protože je to jedna ze základních funkcí státu postarat se o ty, co celý život odváděli do našeho systému. Pojďme místo toho vést, a já na to apeluji dlouhodobě, věcnou diskusi, jak přizpůsobovat náš důchodový systém těm výzvám, které ho v příštích letech čekají.

A s tím souvisí i pojem důchodová reforma. My ho máme v programovém prohlášení vlády. Já ten pojem důchodová reforma velmi nerada používám, protože si myslím, že je vyprázdněný, protože prostě jednání pravicových vlád, kdy v minulosti na sílu, na těsno, bez diskuse s opozicí, bez jakéhokoli dialogu prosadily věci, které pak příští vláda okamžitě zrušila, tak tento pojem důchodová reforma prostě díky těmto konkrétním krokům, myslím si, že politicky škodlivým, byl zprofanován. Proto upřednostňuji výraz důchodová adaptace a myslím si, že soubor parametrických změn jednotlivých kroků nás může vést ke stejnému výsledku, to znamená připravit náš systém na výzvy budoucnosti.

Proto ta komise pro spravedlivé důchody, která funguje tři měsíce, začala nižšími penzemi žen. Myslím si, že se nám tam rýsují nějaká řešení podporovaná napříč politickým spektrem. Příští zasedání 24. května se bude věnovat těm věcem, které jsou obsaženy v programovém prohlášení vlády, to znamená dřívější odchod do důchodu fyzicky náročných profesí. Víte, že lidé, kteří velmi těžce pracují, nemohou odcházet stejně jako lidé, kteří nepracují fyzicky těžce. Máme tam efektivitu třetího pilíře. Na začátku této písemné interpelace jsme se shodli na tom, že tom, že třetí pilíř neplní svoji funkci. A shodli jsme se na tom, že jakmile se v těchto oblastech posuneme, začneme řešit tu otázku nejdůležitější a zásadní - finanční udržitelnost našeho důchodového systému. A tam mimo jiné také spadá otázka OSVČ. Co se stane s naším důchodovým systémem, pokud v příštích letech a desetiletích hromadně začnou odcházet kohorty, které byly po celou pracovní kariéru osobami samostatně výdělečně činnými a odváděly minimum právě do našeho systému a pravděpodobně pak budou zatěžovat dávkový systém.

Takže my koncept máme. Pojďme nestrašit obyvatelstvo, že nebude na důchody, a pojďme se bavit spíše o důchodové adaptaci, nikoliv o reformě, ale já jsem připravena neslovíčkařit.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…