Ministryně Maláčová: Rizikovou skupinu od té nerizikové nikdy úplně neoddělíme

14.01.2021 6:37

Komentář na facebookovém profilu k očkování proti koronaviru

Ministryně Maláčová: Rizikovou skupinu od té nerizikové nikdy úplně neoddělíme
Foto: Archiv PL
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Víte, co mě překvapilo? Že se na mě někteří zlobíte, když říkám, že se nechám očkovat. Z více stran slyším, že je to zbytečné, protože mladým a zdravým Covid přece nijak neublíží. Že by se mělo všechno otevřít a staří, nemocní a vystrašení ať sedí doma a nevystrkují nos! To se snadno řekne.

Nežijeme ve vzduchoprázdnu. Téměř každý z nás má doma či ve svém okolí někoho, kdo patří do rizikové skupiny. Nejsou to jen senioři, ale třeba lidé s vysokým tlakem nebo cukrovkou, kteří jsou jinak docela v pohodě a chodí do práce. Také se mají zavřít v jedné místnosti a živit se pizzou podávanou pode dveřmi? Nebo je odvezeme na pustý ostrov? A na jak dlouho?

Ani domovy pro seniory nemůžeme úplně zabednit. Jejich obyvatelé potřebují kontakt se svou rodinou, pohlazení od dětí, pokec s vnoučaty nebo vyšetření u lékaře mimo zařízení. Personál domovů se musí vracet ke svým rodinám, vždyť pečovatelky jsou také mámy. 100% izolace se dá vydržet maximálně pár dnů, pak už je to neúnosné.

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí

Co tím vším chci říct? Že rizikovou skupinu od té nerizikové nikdy úplně neoddělíme. Nedá se nic dělat, chránit se zatím musíme všichni. Abychom se nenakazili a pak nenakazili někoho dalšího. Máme plné špitály a myslím, že všichni si přejeme, aby nemocnice nemusely odkládat plánované operace, porodnice předělávat na Covid oddělení a personál si konečně, konečně! vydechl.

Vím, že všechna ta opatření už trvají dlouho a je to úmorné. Já budu zase učesaná na Maláčovou, protože jsou zavřená kadeřnictví. To je pochopitelně úplná prkotina. Ta kadeřnice má daleko větší starosti. Ale i jí se dá pomoci záchranným programem. To nejdražší, to, co žádné peníze nevyřeší, jsou lidské životy a zdraví. Ty ochráníme jedině zodpovědným přístupem.

A to je důvod, proč se nechám očkovat. Až na mě přijde řada, samozřejmě, předbíhat nikoho nebudu. Než zafunguje vakcína, abychom se mohli postupně vracet do normálu, ještě to vydržme. A kdo nejste rozhodnuti pro očkování, zvažte to, prosím. Každý život má cenu. Každý člověk, který by prohrál s covidem, by někomu chyběl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…