Ministryně Maláčová: V naprosté většině otázek se s Polskem shodneme

29.08.2019 9:15

Jana Maláčová (ČSSD) jednala v rámci pravidelných česko-polských mezivládních konzultací s ministryní rodiny, práce a sociální politiky Bożenou Borys-Szopa.

Ministryně Maláčová: V naprosté většině otázek se s Polskem shodneme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Šlo už o šesté společné setkání těchto vlád. Konzultace se konají od roku 2011 v intervalu jednoho až dvou let. Česká republika se ve stejném formátu schází také s vládou Slovenské republiky či Státu Izrael.

„Z pohledu našeho současného předsednictví ve Visegrádské skupině jsem považovala za nezbytné informovat paní ministryni o našich prioritách v oblasti práce a sociálních věcí,“ řekla po jednáníJana Maláčová. „Česká republika klade důraz na problematiku demografických změn, zajímají nás rovněž otázky, týkající se budoucnosti práce. Velmi podrobně jsme probíraly nástroje a opatření v oblasti rodinné politiky. S potěšením musím konstatovat, že v naprosté většině otázek mezi námi panujeshoda,”dodala ministryně.

Jana Maláčová dále informovala Bożenu Borys-Szopa o chystaném záměru uspořádat zjara příštího roku setkání ministrů Visegrádské skupiny, na kterém plánuje prodiskutovat palčivé otázky demografického vývoje. Se stárnutím populace se potýkají všechny země V4 a všechny čelí společným výzvám, jakými jsou udržitelnost sociálních systémů a dostupnost pracovních sil.

Členové obou vlád dále ladili společné postoje zemí V4 s ohledem na formování Evropské komise. V oblasti evropské sociální politiky se ministryně věnovaly tématům, jako je například Evropský orgán pro pracovní záležitosti (ELA), kdy ČR chce, aby se agentura stala vhodným nástrojem podpory a rozvoje vnitřního trhu EU. Dále si vyměňovaly názory na unijní minimální mzdu a další koordinaci systému sociálních dávek.

Jana Maláčová rovněž informovala svůj polský protějšek o záměru pozvat do Prahy delegace zemí Visegrádské skupiny a Německa na jednání ohledně budoucnosti práce ve světle vývoje technologií a výrobních postupů. S německými partnery vede Česká republika tento dialog úspěšně již několik let.

Obě ministryněse shodly na potřebě další úzké spoluprácea vzájemných konzultacích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…