Ministryně Marksová: Historicky poprvé se vypisuje dotační titul na asistenční psy

31.05.2017 21:10

Ministryně práce Michaela Marksová se zúčastnila zahájení kampaně „Milionový pes“.

Ministryně Marksová: Historicky poprvé se vypisuje dotační titul na asistenční psy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Tu pořádá organizace Pestrá – psí asistence, která tak chce poukázat na nerovnoprávnost asistenčních a vodících psů v ČR. MPSV na konci loňského roku poprvé připravilo finanční dotaci pro organizace, které se zabývají právě výcvikem asistenčních psů. Dosud žádná předchozí vláda takovou podporu neposkytla.

„Asistenční pes pomůže lidem se zdravotním postižením žít samostatněji, pomáhá jim při každodenních činnostech. Považuji za důležité, že se nám letos historicky poprvé podařilo vypsat dotační titul, organizace tak budou moci čerpat na pořízení, výcvik a přidělování pejsků peníze a tím i podpořit více lidí, kteří pomoc psa potřebují,“ uvedla ministryně Marksová. Organizace Helppes minulý týden předala k secvičení prvního asistenčního psa, jehož výcvik je zčásti financovaný z mimořádné dotace MPSV. Je to border kolie Tobi.

Proces secvičení bude zakončen podle mezinárodních standardů - Testem chování psa na veřejnosti. Poté bude předán rodině malého Matěje Stibala, který žije v Sezimově Ústí a trpí poruchou autistického spektra. Díky dotacím dojde alespoň k částečnému narovnání podpory osob i s jiným druhem zdravotního postižení než jsou lidé s těžkým zrakovým postižením. Historicky poprvé je tak podpořen výcvik nejen vodících, ale i asistenčních psů. Dotaci v celkové výši 3 140 586 Kč si rozdělí šest organizací, které v letošním roce vycvičí 16 asistenčních psů.

Asistenční pes pomáhá lidem se zdravotním postižením při každodenních činnostech a je nenahraditelnou součástí jejich života. Díky němu mohou lidé s postižením žít plnohodnotnější a samostatnější život, aniž by byli závislí na pomoci někoho jiného. Pes pomáhá lidem při pohybu, zvládat překážky v prostoru, při převlékání, polohování, otvírání dveří či přivolá pomoc v případech nebezpečí.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.