Ministryně Marksová: Je těžko představitelné, že by se horníci rekvalifikovali na jiné zaměstnání

25.01.2016 9:10

Horníci z hlubinných dolů by mohli odejít do penze v 58 letech, tedy o pět let dříve než ostatní zaměstnanci. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové prošel v Poslanecké sněmovně prvním čtením. Nová pravidla by mohla začít platit už od letošního října.

Ministryně Marksová: Je těžko představitelné, že by se horníci rekvalifikovali na jiné zaměstnání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

„Jsem opravdu ráda, že můj návrh poslanci pustili do dalšího čtení. Novela pomůže přibližně třem a půl tisícům lidí, kteří dnes vykonávají jedno z nejtěžších a také nejnebezpečnějších povolání v zemi,“ uvedla ministryně Marksová. Dříve do důchodu budou moci odejít, pokud jako horníci odpracují pod zemí nejméně 3300 směn v případě uhelného hornictví a 2200 směn v případě hornictví uranového. Ze zdravotnických studií vyplývá, že průměrný věk dožití je u této kategorie pracujících průměrně o pět let nižší než u ostatní populace.

„Horníci, kteří většinu svého života strávili v dole, musí mít možnost jít do penze. Je jen těžko představitelné, že by se mohli na konci svého aktivního života rekvalifikovat na jiné zaměstnání,“ dodala ministryně. Dřívější odchody horníků do důchodu pomohou snížit stavy lidí v hornictví bez razantního nárůstu nezaměstnanosti. Zároveň zohlední extrémně těžkou práci v podzemí, kterou nelze dělat tak dlouho jako jiné profese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.