Ministryně Marksová: Otcovská dovolená je jen pro tatínky, kteří odvádějí pojištění

19.04.2017 11:12

Projev na 6. schůzi Senátu 19. dubna 2017 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o nemocenském pojištění:

Ministryně Marksová: Otcovská dovolená je jen pro tatínky, kteří odvádějí pojištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Obsahem této novely je několik věcí. Zaprvé se jedná o zavedení nové dávky, dávky otcovské poporodní péče jako nové dávky nemocenského pojištění, kde je cílem větší podpora otce v zapojení do péče o malé dítě. Je to jenom pro tatínky, kteří odvádějí pojištění a jsou tedy nemocensky pojištěni. Ta dávka je poskytována po dobu jednoho týdne v období šestinedělí. Je to ve výši 70 procent toho tzv. denního vyměřovacího základu, což je stejné, jako když je matka na té tzv. mateřské a pobírá peněžitou pomoc v mateřství, taktéž z nemocenského pojištění.

Zároveň tento zákon obsahuje úpravu výše nemocenské u pojištěnce, který se podílel na provádění záchranných nebo likvidačních prací jako člen jednotky sboru dobrovolných hasičů obce nebo jako člen nějaké ostatní složky integrovaného záchranného systému, který není v této složce v pracovněprávním nebo služebním vztahu. A právě v té situaci, kdy ta pracovní neschopnost, příp. karanténa vznikla následkem provádění nějakého zásahu, tak potom výše té nemocenské bude u těchto pojištěnců činit 100 procent toho tzv. denního vyměřovacího základu.

Dále je ještě zde změna, která zmírňuje podmínky pro poskytování sirotčího důchodu, kde se vlastně zkracuje ta povinná doba pojištění pro toho zemřelého rodiče. To vychází z praxe, z toho, jak dostáváme žádosti o zmírnění tvrdosti zákona v případě sirotčích důchodů, kde se ty podmínky v minulých letech zpřísnily. A pak ještě se zde dílčími úpravami reaguje v dalších zákonech na zavedení těchto opatření. Ty úpravy jaksi reagují na změny v organizaci a provádění sociálního zabezpečení, služební poměr příslušníků bezpečnostních sborů a také se jedná o úpravy v zákoníku práce.

Nabytí účinnosti zákona je v průběhu roku 2018, a to prvním dnem 9. kalendářního měsíce, následujícího po jeho vyhlášení. To je kvůli tomu, aby se Česká správa stihla dostatečně připravit.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.