Ministryně Marksová: Většina podniků potřebuje jen malou pomoc při rozjezdu

30.07.2017 12:30

Ministerstvo práce a sociálních věcí pokračuje prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost (OPZ) v podpoře sociálního podnikání. V aktuální výzvě číslo 129 je pro zájemce připraveno až 150 milionů korun. Vedle integračních sociálních podniků mohou nově peníze získat i environmentální sociální podniky.

Ministryně Marksová: Většina podniků potřebuje jen malou pomoc při rozjezdu
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ministryně Michaela Marksová v pořadu Máte slovo.

„Máme s tímto projektem skvělou zkušenost. Většina podniků potřebuje jen malou pomoc při rozjezdu. Dokáží pak naplno využít nabízenou příležitost. A z řady důvodů je to velmi výhodné i pro náš stát a společnost," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Projekt chce pomoci nastartovat sociálně podnikatelské aktivity s perspektivou udržitelnosti, které přinášejí pracovní uplatnění znevýhodněným lidem, a které tím zároveň oživují místní ekonomiku. Zvýšená péče o zaměstnance, kteří jsou na trhu práce znevýhodněni (např. lidé dlouhodobě nezaměstnaní, lidé se zdravotním znevýhodněním, propuštění vězni a další) s sebou nese i vyšší náklady, proto by zahájení sociálního podnikání nebylo bez podpory z OPZ často možné. Žádosti je možné podávat až do konce listopadu příštího roku. Více informací o výzvě získáte na webových stránkách Evropského sociálního fondu (ZDE).

V předchozích dvou výzvách se žádostmi o podporu uspělo celkem 38 žadatelů, kteří na své projekty získali zhruba 150 milionů korun. Je mezi nimi například masérské centrum, prádelna, výrobna těstovin či polévkárna. Práci v nich zatím našlo přes dvě stě znevýhodněných lidí.

Všichni, kteří se o problematiku sociálního podnikání zajímají, se mohou zúčastnit stáží v již fungujících podnicích nebo využít bezplatných konzultačních služeb 14 lokálních konzultantů – úspěšných sociálních podnikatelů. Smyslem těchto aktivit je zvyšovat povědomí o sociálním podnikání a povzbuzovat zájemce k založení a udržení těchto podniků. Více informací se dozvíte ZDE.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…