Ministryně Nováková: Příští rok si připomeneme 70. výročí vzájemných diplomatických vztahů s Vietnamem

22.04.2019 19:54

Ministryně Marta Nováková se setkala s vietnamským premiérem a zahájila podnikatelské fórum.

Ministryně Nováková: Příští rok si připomeneme 70. výročí vzájemných diplomatických vztahů s Vietnamem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Nováková, ministryně průmyslu a obchodu

Česko-vietnamské vztahy, včetně obchodní a hospodářské oblasti, mají mnohaletou tradici. Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková se ve středu setkala s vietnamským premiérem a zahájila podnikatelské fórum.

„Již v únoru 1950 naše země navázaly diplomatické styky a v příštím roce si tak připomeneme 70. výročí vzájemných diplomatických vztahů. Tato dlouhá tradice položila dobrý základ pro dynamický rozvoj obchodně-ekonomických vztahů mezi ČR a Vietnamem i v novém tisíciletí,“ uvedla na fóru ministryně.

Ministryně vyzdvihla Dohodu mezi EU a Vietnamem o volném obchodu, která by měla vejít v platnost v roce 2020 a která napomůže vyvážení vzájemné obchodní bilance. „Věřím, že se všechna pozitiva vyplývající z této dohody odrazí v bilaterální spolupráci mezi ČR a Vietnamu v příštích letech,“ dodala Marta Nováková.

ČR považuje vietnamský trh za významnou destinaci českých strojírenských i nestrojírenských výrobků. Na českém trhu se naopak velmi dobře uplatňují tradiční vietnamské komodity i řada dalších výrobků spotřebitelského charakteru.

Jednou z velmi důležitých oblastí rozvoje spolupráce jsou oficiální návštěvy na nejvyšší úrovni, což jistě svědčí o důležitosti česko-vietnamské relace. Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci Exportní strategie České republiky pro období 2012 – 2020 zařadilo Vietnam mezi 12 nejdůležitějších prioritních zemí, se kterými má zájem intenzivně rozvíjet bilaterální obchodní a hospodářskou spolupráci. „Máme zájem výrazněji ve Vietnamu prezentovat skutečnost, že čeští výrobci a exportéři mohou uspokojit požadavky vietnamského trhu v celé řadě oblastí,“ řekla ministryně a dodala: Věřím, že se dnešní fórum stane impulsem k dalším novým projektům a spolupráci.“

Obrat vzájemného obchodu rostl v posledních deseti letech nadprůměrným tempem a v minulém roce přesáhl hodnotu 1, 1 mld. USD. Kvalitou výrobků a konkurenceschopností českého průmyslu mají firmy zájem ve větší míře proniknout na vietnamský trh. Mezi stěžejní obory patří energetická zařízení, environmentální technologie jako čističky a úpravny vod nebo spalovny městského odpadu, zdravotnická technika, strojírenské výrobky včetně zemědělských a potravinářských technologií, těžební technika a dopravní systémy včetně modernizace železnic nebo vybavení letišť a dodávky letadel pro armádu i výcvik pilotů.

ČR rovněž přivítala úspěšně se rozvíjející spolupráci mezi technologickými agenturami ČR a Vietnamu. Společné projekty technologické spolupráce financované oběma agenturami přispívají k dalšímu provázání našich ekonomik a růstu celkové ekonomické spolupráce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).