Ministryně Schillerová: Česká republika dlouhodobě bojuje proti nadměrnému užívání a závislosti na alkoholu

17.05.2019 13:27

ČR na zasedání Rady ECOFIN odmítne návrh Rumunska na uvolnění pravidel pro domácí pálení alkoholu.

Ministryně Schillerová: Česká republika dlouhodobě bojuje proti nadměrnému užívání a závislosti na alkoholu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018

Páteční ECOFIN bude ve znamení daňových témat, ale pozornost členů Rady bude upřena především na rumunský návrh, který by členským státům umožnil osvobodit nebo uplatnit sníženou spotřební daň na destilát vyrobený v domácnosti.

Česká republika konzistentně zastává negativní postoj k volitelnému ustanovení na osvobození domácí výroby ovocného destilátu. Již na březnovém zasedání Rady ECOFIN se ministryně financí Alena Schillerová proti návrhu ohradila a i tentokráte jede česká delegace do Bruselu s odmítavým stanoviskem. Argumenty proti zavedení navrhované výjimky ze Směrnice o harmonizaci struktury spotřebních daní z alkoholu a alkoholických nápojů jsou zejména zdravotní. Ministerstvo financí se na popud mezinárodních organizací (WHO, OECD), ale také Ministerstva zdravotnictví snaží dostupnými prostředky dlouhodobě bojovat proti všem druhům závislostí. Ať už se jedná o regulaci hazardu nebo návrh na zvýšení sazeb spotřebních daní, které ministryně financí spolu s ministrem zdravotnictví představila na nedávné tiskové konferenci. Souhlas s rumunským návrhem by tak šel zcela proti všem snahám o boj proti nadměrné konzumaci návykových látek.

„Stejně jako v březnu, i tentokrát kolegům z Rady znovu vysvětlím, že Česká republika jde dlouhodobě cestou boje proti nadměrnému užívání a závislosti na alkoholu. Vede nás k tomu jak neblahá zkušenost z minulosti v souvislosti s metanolovou aférou, ale také statistiky, které Českou republiku v celosvětovém srovnání řadí na nelichotivou druhou příčku ve spotřebě alkoholu na osobu,“ vysvětlila své stanovisko ministryně financí.

Stranou však nezůstává ani negativní fiskální dopad, který by přijetí návrhu a souvisejících výjimek znamenalo. V případě zavedení osvobození soukromé výroby by státní rozpočet zaznamenal ztrátu v odhadované výši až půl miliardy Kč. Zároveň by to vedlo k úbytku prodejů lihovin a destilátů v komerčních zařízeních a spolu s tím nižší inkaso spotřebních daní. Opomenout nelze ani přeshraniční dopady tohoto opatření. Zavedením výjimky dojde k vytvoření nerovných podmínek v rámci směrnice ve vztahu k pěstitelským pálenicím v ČR a dalších členských státech, kde je stanovena snížená sazba ve výši 50 % vnitrostátní základní sazby daně a množstevní limit ve výši 30 litrů destilátu/rok.

Ministryně financí při odjezdu na ECOFIN uvedla, že navrhovaná otevřenost k domácímu pálení alkoholu ze strany Rumunska je pro ni zcela nepřijatelná a že je na jednání připravena využít svého práva veta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…