Ministryně Schillerová: Daně? Jedná se o reakci na současnou situaci

15.12.2020 18:01

Projev na 72. schůzi Poslanecké sněmovny dne 15. prosince 2020 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů.

Ministryně Schillerová: Daně? Jedná se o reakci na současnou situaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Děkuji za slovo, pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych se stručně vyjádřila k Senátem vrácenému znění návrhu zákona, kterým se mění zákon o spotřebních daních a na základě senátního pozměňovacího návrhu také aktuální zákon o kompenzačním bonusu. Změnu zákona o spotřebních daních jsem již dostatečně představila při projednávání tohoto návrhu zákona zde v Poslanecké sněmovně, takže jenom velmi stručně shrnu, že se jedná o reakci na současnou situaci, kdy pivo není možné s ohledem na vládní opatření k zabránění šíření koronaviru distribuovat do uzavřených restaurací, hotelů a obdobných zařízení. Naopak je nutné pivo z těchto provozoven vracet do režimu podmíněného osvobození od daně za účelem jeho likvidace či přepracování, což je spojeno s nárokem na vrácení spotřební daně. Tato možnost již byla do zákona o spotřebních daních vložena během tohoto jara jako dočasné opatření účinné do konce tohoto roku. Vzhledem k přetrvávající situaci spojené s výskytem koronaviru je však nezbytné prodloužit toto opatření i po 31. prosinci 2020. Z pohledu podnikatelského prostředí přinese navrhovaná úprava zvýšení právní jistoty subjektů a také administrativní zjednodušení celého procesu, umožnění vrácení piva do režimu podmíněného osvobození od daně. Změna zákona o kompenzačním bonusu, kterou navrhl Senát, mění pravidlo podle něhož nárok na kompenzační bonus nevzniká v případě, že byla za stejný den čerpána jiná podpora související se zmírňováním následků současné epidemie. Toto pravidlo je součástí zákona zejména proto, aby v některých případech nedocházelo ke kumulaci podpor a zvýhodňování některých subjektů na trhu, přičemž svoji roli samozřejmě hraje i rozpočtové hledisko. Nicméně na základě diskusí, které na toto téma proběhly zejména na půdě Senátu, jsem se v této věci rozhodla upřednostnit spíše hledisko větší podpory podnikatelů, kteří v současnosti potřebují pomoc i s ohlédnutím na to, že opět bylo zpřísněno, což v té době jsme ještě nevěděli, ale teď je to jasné, že to rozhodnutí bylo správné. Ministerstvo financí tak spolupracovalo na přípravě kompromisního pozměňovacího návrhu pana senátora Goláně, který zmírňuje uvedené pravidlo a připouští souběh kompenzačního bonusu a podpory z programu Antivirus, COVID - Nájemné a ošetřovné pro OSVČ, a to zpětně za všechna podzimní bonusová období. Já jsem tento návrh následně v Senátu podpořila a činím tak i nyní na plénu Poslanecké sněmovny, doporučuji tedy Poslanecké sněmovně vyslovit s návrhem zákona souhlas ve znění vráceném Senátem. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…