Ministryně Schillerová: Fiskální pakt schvalujeme šest let

13.09.2018 12:58

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2018 - reakce na projev poslance Stanjury

Ministryně Schillerová: Fiskální pakt schvalujeme šest let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Dobrý den, dámy a pánové.

Chtěla bych poděkovat panu předsedovi Stanjurovi za ocenění. Já si toho vážím. Skutečně tu odpověď jsme zpracovali poctivě a dbali jsme na to, aby tam zazněly odpovědi na všechny otázky, které položil a které kladl a všichni je máte k dispozici. Já asi tedy v tuto chvíli vnímám, že není potřeba, abych podrobněji prostě znova reagovala já. Mám dvě varianty své reakce připravené, podrobné. Kdybyste byl nespokojen, což jsem samozřejmě v tuto chvíli nevěděla, takže oceňuji to, že nejste. A pak mám stručnější. Ale principiálně, nebudu to natahovat, protože všichni to máte k dispozici, mezi námi se určitě ještě odehraje debata při tom druhém čtení.

Jenom pro vaši informaci, tím druhým čtením to v podstatě končí, tam de facto bude schváleno a já znovu apeluji na jednu věc: Já vnímám to, co říká pan předseda v tom směru, že celá řada zemí je na tom hůře. A já děkuji a to vnímám tak, že my jsme na tom dobře hospodářsky, takže toho si cením, teď se mi dostalo ocenění hospodaření od předsedy opoziční strany, tak to si velmi cením a já bych právě chtěla zdůraznit, že když jezdím na ECOFINy, tzn. porady ministrů Evropské unie, byla jsem teď o víkendu ve Vídni, protože Rakousko předsedá momentálně Evropské unii, tak se tam baví o našich výsledcích a ta čísla jsou v podstatě tři.

Plánovaný deficit, je to zajímá samozřejmě, protože v procentuálním přepočtu na HDP, tak jenom řeknu, to je 0,7 % HDP plánovaný deficit na rok 2019. Pak je zajímá přebytek veřejných financí, opakuji znova, třetí nejlepší v Evropské unii, pak je zajímá dluh, čtvrtý nejnižší v Evropské unii a hlavně je zajímá strukturální saldo, tzn. očištěné od vlivu ekonomického cyklu plus 1,1 % HDP a tam to ocení. Tam to ocení. A opravdu k těm našim výsledkům přistupuji s respektem.

Německo že je v přebytku, to je bez diskuse, Německo je snem ministrů financí. Být ministrem financí v Německu, to jsou úžasné výsledky německé. Já jenom řeknu - a nebudu už to úvodní slovo natahovat, případně zareaguji na nějaké vaše další dotazy - fiskální pakt skutečně - tak jak je předložen - je značně vykostěný, nicméně my jsme přistoupili k paktu solidarity a zejména máme tady účinný zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti a ten nám jasně říká, ten nám stanovuje pravidla, zavádí Národní rozpočtovou radu, Výbor pro rozpočtové prognózy, říká, jaký maximální schodek můžeme mít a pak je celá řada opatření, která nastupují a já jsem i v té své odpovědi vetkla do ní, jaká opatření Francie v letošním roce, bohatá země, zakladatel Evropské unie, jeden ze signatářů Evropské unie a po devíti letech teprve skončil dohled nad zadlužením a předlužením, tzn. a celá řada zemí a já jsem tam tu tabulku panu předsedovi připojila do té odpovědi, takže ji budete mít všichni k dispozici, má celou řadu problémů, a proto vlastně musíme i obezřetně vystupovat a musíme se takto této fiskální politice a veřejným financím zejména chovat. A ten fiskální pakt v tuto chvíli on byl vykostěn proto, protože my ho tady schvalujeme šest let a jsme poslední zemí Evropské unie, která k němu nepřistoupila a má to v podstatě v tuto chvíli zásadní dopad jediný, že premiér této země, když jede na rozšířenou euroskupinu, tak - čistě teoreticky - oni ho tam samozřejmě pustí, to já nepřipouštím, že ne, ale oficiálně by měl zůstat před dveřmi, protože k tomuto fiskálnímu kompaktu nepřistoupil a my musíme sledovat, čili my nezavádíme euro. Říkejme to poctivě lidem a pan předseda to teď i připustil, nepřistupujeme k žádnému euru, nemáme tam žádné tyto podmínky, ale chceme být u toho a chceme sledovat, jakým způsobem se posouvá vývoj i v rámci euroskupiny.

Já nebudu natahovat, pan předseda Stanjura ještě položil dotaz, ano, legitimní, on zazněl na rozpočtovém výboru, a to je: jak by se postupovalo v případě, že bude vydán souhlas s certifikací, tak co s těmi hlavami III. a IV. Já jsem okamžitě po skončení rozpočtového výboru asi během dne nebo dvou podepsala dotaz na předsedu Legislativní rady vlády a ministra spravedlnosti, aby mi na to dal odpověď, kterou pak přednesu a poskytnu samozřejmě v rámci druhého čtení. Já jsem jako právník přesvědčena o tom, že by začal nový proces, ale chci to mít potvrzeno od lidí, kteří se tím živí a jejichž je to každodenní chleba, kteří jsou za to zodpovědní, takže na to teď momentálně vyčkávám.

V tuto chvíli bych to nenatahovala, odpověď máte k dispozici, děkuji za to, že jste ji ocenil, byla zpracována poctivě a případně zodpovím dotazy.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).