Ministryně Schillerová: Návrh v podstatě zachovává systém, který je složitý

11.09.2018 19:42

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 11. září 2018 k zákonu o spotřebních daních

Ministryně Schillerová: Návrh v podstatě zachovává systém, který je složitý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Děkuji za slovo, pane předsedající.

Já jsem si chtěla vyslechnout debatu. Chtěla jsem si to promyslet a pak prostě shrnout a vyjádřit se. Já myslím, že nemám žádný konkrétní čas, kdy musím odpovídat. Je to tak, že odpovídám, když to uznám za vhodné a ten čas právě nastal.

Takže na vaše dotazy jednoduše položeném, já jednoduše odpovím. Ten návrh v podstatě zachovává systém, který - a říkám to zcela upřímně - je pro mě složitý. To znamená, že on de facto obsahuje sedm skupin vratky pro různé činnosti, a to určitě není stav dobrý. Nicméně, i kdyby, protože ta vysoká administrativní náročnost je na obou stranách, jak na straně poplatníků, tak na straně správců daně, ale i kdyby tento návrh nebyl schválen, tak si vás dovolím upozornit, že neskončí podpora tzv. zelené nafty, ale zemědělská prvovýroba a provádění hospodaření v lese prostřednictvím vratky spotřební daně budou výrazně podporovány i po 1. ledna 2019, a to ve výši 4380 korun na tisíc litrů spotřebované nafty.

Dovolím si také upozornit, že rozpočtové dopady, které jsou uvedeny v tomto návrhu podle našich propočtů, ono se to nedá úplně na korunu spočítat, ale podle našich propočtů jsou vyšší, takže jsou zhruba, my to tipujeme na 700 až 900 milionů korun. A hlavně si dovoluji upozornit, že tam vidím i docela značné legislativně technické nedostatky, to znamená, že já jsem na vládě nehlasovala pro tento návrh, byť vláda přijala neutrální stanovisko. Nicméně také vím z konkrétních dotazů, které jsou na mnou řízený rezort směřovány, že se připravuje pozměňovací návrh, který by měl celou řadu těchto nedostatků odstranit. Takže já si počkám na tento pozměňovací návrh a k němu se zcela určitě naprosto objektivně vyjádřím.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…