Ministryně Schillerová: Opozice se vás snaží jen obalamutit. Máme čísla a důkazy

05.01.2020 17:33

Komentář na facebookovém profilu k tvrzením opozičních politiků

Ministryně Schillerová: Opozice se vás snaží jen obalamutit. Máme čísla a důkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí

Prý jsme si vylepšili výsledek hospodaření miliardami z privatizačního účtu a rozpouštíme rezervy. Tak tohle pořád dokola opakují opoziční poslanci. Samozřejmě je to nesmysl! A oni to moc dobře vědí, ale zkrátka se vás snaží obalamutit. Nedokážou totiž překousnout, že jsme i přes ekonomické zpomalení dosáhli jednoho z nejlepších výsledků hospodaření v novodobé historii naší země.

Nevěříte? Tak se podívejme, jaká jsou fakta.

Peníze ze zvláštních účtů privatizace využívaly všechny předešlé vlády. A v mnohem, mnohem větší míře. Třeba v roce 2002 se z těchto účtů utratilo neuvěřitelných 120 miliard korun! A k těmto miliardovým převodům docházelo dlouhá léta bez jakékoliv kontroly ze strany Parlamentu.

Teprve naše vláda v tom konečně udělala pořádek. Přišli jsme se zákonem, díky kterému už nakládání s penězi z privatizačních účtů nezávisí jen na libovůli vlády a ministra financí. Teď už je plně pod kontrolou Parlamentu.

S převodem 18 miliard korun do rozpočtu jsme počítali od samého začátku - už v návrhu rozpočtu, který schválili právě poslanci. Takže k žádnému umělému vylepšení hospodaření rozhodně nedošlo. Další 3 miliardy korun pak šly na odstraňování ekologických škod. Celkem se tak sice v roce 2019 z těchto účtů použilo 21 miliard korun, ale jak můžete vidět v grafu dole, je to jen malinký zlomek oproti tomu, kolik peněz z něj utrácely minulé vlády.

A co tvrzení, že rozpouštíme rezervy? Zase vedle. Nikdy nebylo účelem zvláštních účtů privatizace tvořit rezervu na horší časy. Ten, kdo si to myslí, se měl ozvat v roce 2002, když byly jejich příjmy skoro 130 miliard. Nebo v roce 2005, když to bylo 110 miliard. A ani 40 miliard z roku 2008 nebylo málo. Ale nikdo se neozval. Z privatizačních účtů se vesele utrácelo dál.

Dnes tyto příjmy tvoří jen asi desetinu příjmů z let 2002 či 2005. A ani ne půlku příjmů z roku 2008. V té době přitom opravdu šlo o příjmy z privatizace, ale dnes už jde v podstatě jen o dividendy státních a polostátních firem, zejména ČEZ. A mluvit za této situace najednou o rezervách státu, no to už je hodně přitažené za vlasy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …