Ministryně Šlechtová: Generál Bečvář neměl snadnou úlohu

03.05.2018 5:35

Ve středu 2. května se na pražském Vítkově uskutečnil slavnostní nástup příslušníků Armády České republiky, jehož součástí bylo předání funkce náčelníka Generálního štábu AČR. V čele armády teď stojí generálporučík Aleš Opata. Jeho nominaci 8. března 2018 schválila vláda ČR a 25. dubna 2018 ho jmenoval prezident Miloš Zeman.

Ministryně Šlechtová: Generál Bečvář neměl snadnou úlohu
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Ministryně obrany Karla Šlechtová

Součástí ceremoniálu, kterému přihlíželi náměstci ministryně obrany Daniel Koštoval, Jakub Landovský, Alena Netolická, Antonín Rada, dále zástupci Generálního štábu AČR, váleční veteráni a další čestní hosté, bylo také položení společného věnce ke hrobu Neznámého vojína a uctění památky padlých vojáků v zahraničních operacích.

„Dnešní den je významný pro Armádu České republiky, ale i pro celou Českou republiku. Generál Bečvář neměl snadnou úlohu. Pod jeho pravomocí pokračovala obměna logistického vybavení, modernizace výzbroje, zdokonalovaly se formy a metody výcviku, armáda plně obstávala ve svých zahraničních misích. Svoji práci odváděl s velkým osobním nasazením, bez ohledu na množství vynaložených sil a času,“ řekla ministryně obrany Karla Šlechtová. Upozornila, že činnost náčelníka generálního štábu je náročná, koncepční, strategická a vyžaduje vysoce odborné znalosti.

Armáda se musí přizpůsobit

Vývoj ozbrojených sil České republiky i nadále ovlivňují faktory, jako je naše členství v NATO, Evropské unii, naše mise v rámci OSN, stávající bezpečnostní situace a to je vše, čemu se armáda musí přizpůsobit. „Generál Bečvář toto přizpůsobení již začal, nyní v něm bude pokračovat i generál Opata,“ konstatovala ministryně Šlechtová, která by si přála, aby generální štáb byl i nadále sjednocujícím prvkem síly, jistoty a stability armády.

Odcházejícímu generálovi Josefu Bečvářovi poděkovala za to, že si vizi moderní, sebevědomé a efektivní armády dokázal nejen představit, ale zahájil i její realizaci. Poté ho ocenila nejvyšším resortním dekretem, kterým je Kříž obrany státu ministra obrany České republiky.

Armádní generál Josef Bečvář ve svém projevu sdělil, že se s pokorou ohlíží za třemi lety, kdy stál v čele generálního štábu. Jak řekl, bylo to období v mnohém přelomové. „Byl jsem vždy hrdý na práci našich vojáků doma i v zahraničí a úsilí všech, kteří je podporují,“ konstatoval generál Bečvář. Dodal, že za poslední tři roky se podařilo dokončit Koncepci výstavby Armády ČR i jednotlivé koncepční dokumenty. Rozběhnuté jsou také všechny klíčové modernizační projekty, které utváří podobu armády na dalších několik desítek let.

Intenzivně nabíráme nové vojáky

„Stěžejní pro další rozvoj je i kvalitní a připravený personál. Intenzivně jsme nabírali nové vojáky z povolání. Do armády přicházely řádově dva tisíce vojáků. Podařilo se je nejen přijmout, ale i vybavit a vycvičit. Armáda je dnes naplněna na 85 procent a rekrutace musí pokračovat,“ popsal generál Bečvář s tím, že ruku v ruce s posilováním profesionální armády šel i rozvoj aktivní zálohy.

Pro nového náčelníka generálního štábu, generálporučíka Aleše Opatu, který dosud působil jako zástupce náčelníka Generálního štábu, bylo ctí převzít od generála Bečváře bojový prapor Generálního štábu AČR a tím i funkci. Ocenil, že generál Bečvář prováděl armádu složitým obdobím a během něj nastavil všechny prvky pro své nástupce. Například Koncepce výstavby Armády ČR nastavila směr armády do budoucna, specificky do roku 2025. Nastartoval také celý proces doplňování vojáků do armády. Kromě toho je duchovním otcem aktivních záloh, kde začal budovat systém, který je schopen podporovat Armádu ČR.

Chci armádu moderní, vybrojenou a připravenou

„Armáda je otevřena všem mladým mužům a ženám, kteří jsou ochotni bránit svou vlast se zbraní v ruce. Já pro ně chci armádu moderní, vyzbrojenou a připravenou čelit všem hrozbám 21. století. Klíčovou vizí je přezbrojení 7. mechanizované brigády a vytváření schopností pozemních sil včetně všech doprovodných projektů,“ vyjmenoval své priority generálporučík Aleš Opata.

Po ukončení nástupu v Národního památníku na Vítkově byly za přítomnosti ministryně obrany Karly Šlechtové podepsány protokoly o předání a převzetí funkce náčelníka Generálního štábu AČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.