Ministryně Šlechtová: V Jihomoravském kraji po stopách projektů, podpořených z evropských dotací

30.06.2015 13:02

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v pondělí (29.6.) zahájila pracovní cestu po Jihomoravském kraji. Cílem je návštěva projektů podpořených z evropských dotací i zpětná vazba od starostů a regionu vůbec. Postupně navštívila Valtice, Hodonín, Mikulčice, Mikulov a Brno. Pracovní program ministryni Karlu Šlechtovou v Jihomoravském kraji čeká i dnes.

Ministryně Šlechtová: V Jihomoravském kraji po stopách projektů, podpořených z evropských dotací
Foto: mmr.cz
Popisek: Ministryně Karla Šlechtová při návštěvě Jihomoravského kraje

„Je pro mne velmi důležitá nejen podpora vzájemné spolupráce krajů a měst, ale především jsou pro mne potřebné informace přímo od starostů, ostatních ministerstev i dalších regionálních partnerů. Není nutné, aby se evropské peníze vyčerpaly za každou cenu. Důležité je, aby pomohly smysluplným projektům, které využije co nejvíce lidí, a které s sebou přinesou i další pozitivní vedlejší efekty. Těší mne, že v Jihomoravském kraji je takových projektů dost,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Delegace nejprve navštívila projekt Národní centrum divadla a tance ve Valticích. Ten se skládá z rekonstrukce zchátralého divadla, zimní jízdárny a zahradního domku v areálu valtického zámku. V těchto třech objektech vznikne Národní centrum divadla a tance, které bude poskytovat zázemí divadelním a tanečním souborům, ale také badatelům, které zajímají dějiny těchto umění. Projekt spolufinancovaný z Integrovaného operačního programu zastřešila řada kulturních institucí včetně Národního divadla. Příspěvek Evropské unie činí více než 216 milionů korun. Další informace ZDE: Národní centrum divadla a tance.

V Mikulčicích byl v hledáčku Archeopark. Hlavním cílem projektu Archeopark Mikulčice-Kopčany – Zachování životního prostředí a krajiny je, jak již název napovídá, vytvoření podmínek pro regeneraci a zachování kvalitního životního prostředí, ale také zvýšení atraktivity území s historickým a kulturní dědictvím, které přesahuje hranice obou příhraničních regionů. Díky projektu spolufinancovaného z Operačního programu přeshraniční spolupráce Slovensko-Česká republika byl vytvořen česko-slovenský archeologický park, který provazuje již existující nebo plánované turistické atraktivity při zachování krajiny přeshraničního regionu. Další informace ZDE: Archeopark Mikulčice.

Objekt s trvalou připomínkou obětí železné opony

Další zastávkou byl projekt z Operačního programu přeshraniční spolupráce Rakousko–Česká republika Brána ke Svobodě v Mikulově, který navazuje na realizovaný projekt Stezka svobody. Stezka je velmi využívána veřejností z obou stran hranice. Nebylo zde však žádné odpočinkové místo a objekt s trvalou připomínkou obětí železné opony. Vybudováním odpočívky s Památníkem obětem železné opony se tak zvýšila poznávací možnost pro turisty. Více informací ZDE: Brána ke Svobodě.

Závěr dne patřil slavné Vile Tugendhat v Brně v doprovodu brněnského primátora. Vila byla rekonstruována díky dotaci z Integrovaného operačního programu ve výši přesahující 132 milionů korun. Více informací ZDE: Vila Tugendhat.

Dnes ministryně Karla Šlechtová zamíří na Krajský úřad Jihomoravského kraje, dále na Magistrát města Brna, následně do Löw-Beerovy vily, hospicu Rajhrad, na Státní zámek Židlochovice, do Centra služeb pro seniory v Kyjově a nakonec na radnici města Kyjov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče