Ministryně Šlechtová chce posílit ochranu práv člověka po jeho smrti

17.04.2015 5:34

Ministerstvo pro místní rozvoj dnes uspořádalo první jednání mezirezortní pracovní skupiny k návrhu novely zákona o pohřebnictví. Platit by mohla od roku 2017.

Ministryně Šlechtová chce posílit ochranu práv člověka po jeho smrti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Několikrát jsem zmínila, že nejsem spokojena se současným stavem správního zabezpečení oboru pohřebnictví v České republice, v němž postrádám systémové založení výkonu dozoru a kontroly. Dnešní jednání je dalším krokem ke zpřehlednění celé agendy pohřebnictví. Novela by měla přinést větší spolupráci mezi Ministerstvem pro místní rozvoj, které je gestorem zákona o pohřebnictví a ostatními subjekty jako jsou obce, pohřební služby, nemocnice a krematoria,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Cílem chystané novely zákona o pohřebnictví je dostát ve veřejnoprávní oblasti posílení ochrany práv člověka po jeho smrti a práva rozhodnout o pohřbu a místě pohřbení. Také posílit roli Ministerstva pro místní rozvoj směrem k obcím, které vykonávají agendu pohřbívací povinnosti, a ke krajským úřadům, které dozorují provozování pohřebišť v přenesené působnosti.

Dnešní jednání vyústilo ve shodu účastníků nad výchozími tezemi návrhu novely zákona o pohřebnictví. Přítomní zástupci zainteresovaných stran v oblasti pohřebnictví vyjádřili ochotu dále rozpracovávat variantní řešení a přesněji definovat upravované vztahy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…