Ministryně Valachová: Každá koruna je skutečná investice, která se někde ukáže

14.04.2017 15:40

Vláda vzala tento týden na vědomí Soubor opatření Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti školství a vzdělávání, který shrnuje cíle MŠMT v následujícím období a opatření k jejich naplnění.

Ministryně Valachová: Každá koruna je skutečná investice, která se někde ukáže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

„Blíží se tvrdá vyjednávání rozpočtu a já chci ukázat, že my máme každou korunu pod kontrolou a každá koruna je skutečná reálná investice, která se někde ukáže,“ upozornila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, která soubor opatření na vládě předkládala.

Jedním z hlavních kroků je navyšování kapacit základních a mateřských škol, zejména ve Středních Čechách a v okolí Prahy, Brna či Plzně, kde je největší nedostatek míst ve školách. „Do 14 dnů navštívím všechny obce a města, která jsme prosadili do nového investičního programu, takzvaný paprsek kolem Prahy, a také samozřejmě vyhlásím, tak jak jsem slíbila, do poloviny roku navíc program pro takzvané modulové školy,“uvedla ministryně Valachová. V novém programu určeném na rychlou výstavbu učeben mohou obce získat od MŠMT polovinu celkové částky na vybudování míst v mateřských a základních školách.

V mateřských školách ministerstvo školství také plánuje snížení počtu dětí ve třídách a dofinancování dalších úvazků pedagogů škol tak, aby se snížila vyučovací povinnost ředitelů mateřských škol. Co se týká základních škol, podporu je potřeba zacílit na rozšíření nabídky pohybových aktivit ve školním i zájmovém vzdělávání. Na podporu kvality vzdělávání je dále nutné umožnit učitelům systematický profesní rozvoj a nabídnout odpovídající finanční ohodnocení, které v roce 2020 dosáhne 130 procent průměrné mzdy.

MŠMT dále připravuje zcela nový model financování vysokých škol, jehož cílem je stabilizace rozpočtů vysokých škol, navyšování kvality a systémové zajištění potřebných profesí pro rozvoj ČR. MŠMT dále hodlá systémově řešit studium v doktorských studijních programech. Zájmem MŠMT je rozšířit a zajistit finanční podporu vzdělávání v oborech s významnou společenskou potřebností. Již v minulých letech byla přijata dílčí opatření v nejvíce problémových oblastech lékařství, učitelství a dalších.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…