Ministryně Válková: Ve Vídni umějí díky protikorupčnímu speciálu lépe vyšetřovat korupci

27.01.2015 12:04

Efektivita a úspěšnost vyšetřování prostřednictvím specializovaného státního zastupitelství byla hlavním námětem pracovního setkání expertních skupin ministerstev spravedlnosti Rakouska a České republiky.

Ministryně Válková: Ve Vídni umějí díky protikorupčnímu speciálu lépe vyšetřovat korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Vídeňský Wirtschafts und Korruptionsstaatsanwaltschaft (WKStA), tedy Státní zastupitelství pro oblast ekonomické kriminality a korupce, byl inspirací pro tu část připravovaného zákona, která českou soustavu státních zastupitelství navrhuje rozšířit o celorepublikově působící Speciální státní zastupitelství.

„Pro nás jsou zajímavé především zkušenosti rakouského speciálu s vyšetřováním trestných činů v oblasti výkonu správy a korupce a hospodářskou kriminalitou se škodou převyšující 5 milionů eur. Rakouský model, kterým se inspiruje i česká strana, je založen na vysoké míře účinnosti i politické nezávislosti,“ uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Rakouské Státní zastupitelství pro boj s hospodářskou kriminalitou a korupcí si vydobylo reputaci úřadu, který dosáhl nezávislého postavení v rámci systému státních zastupitelství a není známo, že by někdy byl vystaven politickým tlakům. „Takové postavení chceme naším návrhem zákona o státním zastupitelství získat i pro český tzv. protikorupční speciál,“ řekla během jednání s rakouskou stranou ministryně Válková.

Rakousko patří k nejlépe hodnoceným zemím z hlediska úspěšného trestního stíhání v případech korupce. Rakouské soudnictví bylo v minulém desetiletí konfrontováno se vzrůstajícím počtem rozsáhlých hospodářských deliktů se stále větším mezinárodním propojením. Proto bylo v roce 2009 vytvořeno protikorupční státní zastupitelství (Korruptionsstaatsanwaltschaft), které se v roce 2011 transformovalo do WKStA, pod které spadají finanční trestné činy s majetkovou škodou převyšující pět milionů Euro. Obecně se mu přezdívá státní zastupitelství pro zločiny bílých límečků a korupci. „Jsme rádi, že i díky Státnímu zastupitelství pro boj s hospodářskou kriminalitou a korupcí patří dnes Rakousko k zemím, které jsou v EU i v celosvětovém měřítku nejlépe hodnoceny z hlediska úspěšného boje proti korupci a trestního stíhání hospodářské kriminality,“ řekl při jednání rakouský spolkový ministra spravedlnosti Wolfgang Brandstetter.

Podobné modely specializovaných státních zastupitelství, povětšinou s celostátní působností, mají kromě Rakouska také na Slovensku, v Rumunsku či Španělsku. Liší se především vymezením své věcné působnosti a vztahem k ministerstvu spravedlnosti.

Nový návrh českého zákona o státním zastupitelství, který má Ministerstvo spravedlnosti předložit do poloviny tohoto roku vládě k projednání, by posílil postavení státních zástupců, zpřesnil by povinnosti vedoucích státních zástupců a soustavu vybavil potřebnými instrumenty pro to, aby mohla dostát zákonem stanoveným úkolům. Zároveň by posílil odpovědnost státních zástupců za splnění všech zákonem uložených povinností při respektování základních práv obviněných, respektive podezřelých osob při vyšetřování závažné hospodářské kriminality a korupce.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…