Míth (ODS): Kdo zvolil Zemana a kdo ho dnes drží v sedle? II. díl

14.05.2017 10:09

Jaká voličská koalice drží dnes Miloše Zemana v sedle? A kdo ho může porazit? Navazuji na svou předchozí úvahu.

Míth (ODS): Kdo zvolil Zemana a kdo ho dnes drží v sedle? II. díl
Foto: ODS
Popisek: Jaroslav Míth

Jak se tedy vyvíjela situace po první přímé volbě českého prezidenta, v níž uspěl Miloš Zeman? Krize politického systému pokračovala. Padla Nečasova vláda, rozklad ODS se naplno projevil. Proběhly mimořádné parlamentní volby.

Ale Miloš Zeman napřed vůbec neposiloval. Spíše naopak – udělal několik excesů, obklopil se nedůvěryhodnými lidmi, strana s jeho jménem propadla, zemanovské křídlo v ČSSD bylo na hlavu poraženo Sobotkovým křídlem strany.

Kulturně – mediální fronta však svou porážku neunesla a jaksi „sama sebe zradikalizovala na internetu“. Do toho přišel rok 2015 a muslimská migrační vlna do Evropy. Zde se naplno projevil fenomén zvaný „zrada elit“. Zatímco Miloš Zeman pluje bezpečně v hlavní náladě českých voličů. Voličský konsensus, že zde nechceme islamizaci země po vzoru Paříže, Malmo nebo Bruselu je snad stejně široce sdílený, jako že jsme po roce 1989 už nechtěli Bilaka a Jakeše.

Jaká tedy koalice drží dnes Miloše Zemana v sedle? Jsou to skalní Zemanovci (KSČM, stará část ČSSD, kraválisti typu Bobošíková a Konvička). A pak skupina lidí, kteří berou Zemana jako „menší zlo“, kteří vidí a odsuzují jeho chyby, ale nechtějí někoho ještě horšího, ve smyslu „nebezpečný pokrokář“.

On – Miloš Zeman - je totiž nejen proti muslimské migraci, ale zastává i selsky rozumné názory v hodnotových otázkách. Ať už jde o inkluzi ve školství, ekoterorismus, krádeže dětí sociálkou apod. Pokud například i v Británii tamní lékaři rozhodli, že už se ani těhotné ženě nebo rodičce v porodnici nesmí říkat maminko, ale jen osobo, protože co kdyby se ta těhotná cítila být mužem, tak proti tomuto jsou i Zemanovy obhroublé bonmoty doslova rajskou hudbou pro ucho normálního člověka.

Co by tedy měl dělat reálný Zemanův protikandidát? Měl by se pokusit získat ty voliče, kteří mají Zemana za menší zlo nebo hráz proti nejhoršímu. Ty musí získat, těm se musí nabídnout jako bezpečná alternativa. Tak jako Zeman nezíská žádné sluníčkáře (ty má jeho soupeř zadarmo), tak „Antizeman“ nezíská žádné starokomunisty a kraválisty. Ty má zase Zeman zadarmo.

Začali tedy svou kampaň Drahoš a Horáček dobře? Moc ne. V prvním společném rozhovoru oba plédovali pro homosexuální adopce. Proč podporují tak kontraverzní věc nalevo od Dientsbiera? Které stávající Zemanovy voliče tím získají? Při minulých prezidentských volbách i půlka lidoveckých voličů volila Zemana!

A proč musel pan Drahoš vypustit větu typu „Jsem proti referendu o vystoupení z EU, protože v době internetu jsou lidi snadno manipulovatelní“? Hm, takže lidé jsou manipulovatelní, a to řekne pan akademik těsně před volbami? Čili mne volit můžete, ale jinak jste blbí? Urážky voličů k vítězství nevedou. Proč to neřekl pan Drahoš jinak? Třeba že o referendu nerozhoduje prezident, ale musí na to být ústavní zákon, (120 poslanců a 49 senátorů), který ani prezident nemůže vetovat. Nebo mohl říci, že chápe, když jsou lidí na současnou podobu EU naštvaní, a že stávající eurolídři nejsou lidé na svém místě. Ale udělejme vše pro její nezbytnou reformu. Třeba tak nějak by to šlo určitě říci. Mohl klidně podpořit EU a nemusel přitom urážet voliče.

Případný vítěz nad Zemanem musí totiž dostat na svou stranu ty voliče, kteří dnes berou Zemana jako menší zlo. A je možné, že po šíleném chování Zemana v poslední dnech, v souvislosti s vládní krizí, to bude mít zase o něco snadnější.

Jaroslav Míth

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.