Míth (ODS): To opravdu chceme aby nás vedl aparátčík Babiš?

21.03.2017 10:15

Nepřestává mne udivovat, že přáním mnoha voličů stále je, aby naši zemi vedl v roli jakéhosi bílého rytíře bývalý aparátčík.

Míth (ODS): To opravdu chceme aby nás vedl aparátčík Babiš?
Foto: ODS
Popisek: Jaroslav Míth

Opravdu bych očekával, že „dělat tady pořádek“ nebude zrovna aktivní člen předlistopadové KSČ a spolupracovník StB Andrej Babiš. Ať už spolupracoval vědomě či nevědomě. Ale stěží si představit, že by tehdejší režim na pravidelné zahraniční služební cesty posílal neprověřený kádr.

Stejně jako mnoho Němců po druhé světové válce, a mnoho voličů a členů KSČ po roce 1989, nechtělo připustit svůj omyl, také příznivci Andreje Babiše jsou slepí a hluší k pokleskům svého idolu. Předsedovi ODS by neprošla v médiích a na veřejnosti ani desetina toho, co denně prochází zakladateli Hnutí ANO. Babiš se ale vždy uměl dobře orientovat. Po revoluci dal vale svým komunistickým idejím a vrhl se střemhlav do bouřlivého světa kapitalismu.

Za velmi podezřelých okolností zprivatizoval podnik svého někdejšího zaměstnavatele PZO Petrimex, který se stal základem pro dnešní mamutí podnik Agrofert. Ani investigativním novinářům těch nejzvučnějších jmen se nepodařilo vypátrat bližší informace o tom, kdo celou tuto privatizaci financoval. Jestli to byly nějaké ulité peníze KSČ, půjčka z Ruska nebo peníze od arabských přátel. Nad všemi těmito důležitými body se zavřela neprostupná černá tma.

Ale i samotné spekulace přece v období po roce 1989 zametly s několika vládami i kariérami ministrů a premiérů. Příznivci Babiše však svému guru vše odpouštějí a jakékoli další obvinění považují jen za součást kampaně proti jeho osobě. A Babiš své ovečky samozřejmě nezklame. EET zavedl, protože tady „všetci kradnú“.

Než uspělo Babišovo hnutí v parlamentních volbách, Babiš postavil svoji kampaň na kritice všech, kdo tady vládli po roce 1989. Přitom to byl právě on, kdo byl s klíčovými politiky této éry za dobře. Tu byl na jejich svatbách, jindy na narozeninách či jiných opulentních oslavách. Babiš své kontakty s pravicovými i levicovými politiky využil beze zbytku a podařilo se mu tak ovládnout další a další podniky.

Babiš se ale stýkal nejenom s politiky. Mnohokrát se pohyboval i v okolí osob z podsvětí. Stačí zmínit jména jako Mrázek nebo Pitr. V této souvislosti nemohu nezmínit kauzu Unipetrol, kde šlo nejenom o miliony korun, ale také o život. Řekněte sami, prošlo by něco takového pánům Klausovi, Topolánkovi, Nečasovi, Grossovi nebo Paroubkovi?

A můžeme pokračovat dál. Babiš podváděl při získání dotací na Čapí hnízdo. Pokud by úřady tušily, že o peníze od státu žádá tak velká firma, nikdy by těch padesát milionů nedostal. Nemluvě o svých na hraně zákona se pohybujících daňových kouscích, díky kterým připravil stát o miliony korun. Ty potom jako učiněný dobrák nyní věnuje na charitu. Dojemný příběh, co říkáte? Do parlamentních voleb zbývá několik měsíců.

Stále věřím, že si lidé uvědomí, jaký člověk s černou minulostí by se mohl stát příštím premiérem a u volební urny se podle toho zařídí. Při psaní těchto řádek mi v hlavě rezonuje pár let stará osvětová kampaň zaměřená na zákazníky prostitutek. Její slogan "Víš, s kým spíš" by bylo možné s drobnou parafrází adresovat i voličům Babiše. „Víte, koho volíte?“

Jaroslav Míth

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…