Moravčík (SPR-RSČ): Výzva neziskovkám opravdu prospěšným

27.04.2017 10:40

Výzva všem neziskovým organizacím, které naší zemi neškodí, nýbrž vskutku prospívají, a které doplácejí na špatné světlo, které na neziskový sektor házejí především "politické" neziskovky a nadace typu Sorosovy Open society fund.

Moravčík (SPR-RSČ): Výzva neziskovkám opravdu prospěšným
Foto: sprrsc.cz
Popisek: SPR-RSČ - logo

Milí vedoucí a zaměstnanci všech neziskových organizací, které skutečně pracujete pro naše lidi a pomáháte jim. Ne, Člověka v tísni, Rozkoš bez rizika, různé anti-xenofobní, pozitivně diskriminační a proimigrační projekty a především Sorosovu Open society fund opravdu nemyslím.

I když o nich bude taky nepřímo řeč. Jak jste si jistě všimli, za posledních pár let, především od doby, co začaly do evropy proudit nekontrolované zástupy migrantů, z nichž mnozí z nich již způsobili smrt mnoha evropských lidí, se neziskové organizace jako takové dostaly u množství občanů do velmi špatného světla, resp. pohled na ně se stal obecně negativní.

Ozývají se často výzvy či výkřiky, že všechny neziskovky je třeba bez rozdílu zrušit, nebo jim alespoň odebrat veškerou státní finanční podporu. I prezident Zeman je zglajchšaltovaně označil za pijavice na státním rozpočtu.

Neziskové organizace, které lidem skutečně pomáhají - mám nyní na mysli na prvním místě neziskovky pracující v sociální oblasti a pečující o naše staré, nemocné, postižené, v krizové situaci se nacházející či opuštěné spoluobčany, děti i dospělé, a bez jejichž práce by se již tak špatná situace ve sféře sociálních služeb ještě podstatně zhoršila - jsou tak házeny do jednoho pytle se škodlivými neziskovkami, vůči nimž je hněv občanů oprávněně obrácen. Pokud to považujete za nespravedlivé, chápu vás, ale rovněž naprosto chápu oprávněně rozezlené občany, když se dovídají o praktikách a způsobech fungování organizací, převážející do Evropy řadu nelegálních migrantů, organizací typu Romea apod.

Chtěl bych vás tímto krátce, ale naléhavě vyzvat k následujícímu: dejte se dohromady a sepište společné prohlášení, v němž se od všech Sorosových nadací pro otevřenou společnost a jiných škodlivých neziskových/nevládních organizací (ať českých či zahraničních) veřejně distancujete jako od někoho, kdo hází na neziskový sektor jako takový velice špatné světlo, což nespravedlivě škodí i vám. A toto prohlášení rozešlete do všech médií ke zveřejnění.

Dokažte, že se nebojíte a udělejte to, prosím. Nenechte neziskový sektor špinit škodlivou činností těchto organizací. Prokážete značnou službu jak neziskovému sektoru jako takovému, tak těm, kteří si z různých důvodů život bez vaší účinné pomoci již těžko dokáží představit. Motivujete další organizace, které by se k vaší výzvě původně třeba báli připojit.

A především pomůžete sami sobě. Já sám bych se nerad dočkal doby, kdy by měly být neziskové organizace en bloc zrušeny, a nejen proto, že sám v jedné sociálně orientované a opravdu kvalitní neziskovce brigádničím a dobrovolničím. Vaše služby by totiž společnosti mnohdy velice chyběly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…