Mračková Vildumetzová (ANO): Aktuálně řešíme restaurátorské práce a opční položky

03.08.2020 9:15

V plném proudu je v současnosti 1. etapa revitalizace Císařských lázní, kterou Karlovarský kraj úspěšně zahájil 14. prosince 2019. Od zahájení stavby zatím stavebníci provedli práce za cca 50 milionů korun.

Mračková Vildumetzová (ANO): Aktuálně řešíme restaurátorské práce a opční položky
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Historicky první hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO)

Jde především o zajištění stavby, tryskové injektáže, mikropiloty, provětrávané podlahy, odkrytí anglických dvorků či zpracování podrobných pasportů jednotlivých prvků.

„Po téměř 20 letech, během kterých naši předchůdci mluvili o tom, jak je třeba chátrající skvost opravit, ale rekonstrukci se nepovedlo ani zahájit, konečně můžeme říct, že všechno pokračuje podle plánu a směřujeme k záchraně památky. Jde o velice náročnou zakázku, proto pečlivě průběžně kontrolujeme, jestli vše probíhá podle smlouvy se zhotovitelem. Zatím byl uzavřen jeden dodatek, kterým se povedlo snížit cenu díla o 100 tisíc korun, každý nový požadavek ze strany firem se velmi detailně kontroluje. Aktuálně řešíme i rozsah a provedení restaurátorských prací a opčních položek. Císařské lázně byly nejnavštěvovanějším kulturním stánkem ve správě Karlovarského kraje i v době, kdy na opravu teprve čekaly a kdy ani nebyly přístupné všechny prostory památky. Moc se těším, až budeme moci našim občanům i návštěvníkům kraje a města představit Císařské lázně kompletně opravené, v celé jejich kráse,“ uvedla exhejtmanka, nyní náměstkyně hejtmana Jana Mračková Vildumetzová.

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí

Kompletní opravu včetně rozsáhlých restaurátorských prací provádí společenství firem pod názvem "Společnost Císařské lázně - Geosan Group - Metrostav" za 828, 8 milionu korun s DPH. Jejich nabídka byla nejnižší, a tudíž vyhodnocena jako nejvýhodnější, protože jediným kritériem zadávacího řízení se stala nabídková cena. Do této ceny musel zhotovitel kromě splnění ostatních podmínek promítnout i případný nárůst inflace v době provádění prací.

Stavebníci krátce pozastavili stavbu jen v dubnu letošního roku, kdy v těsném sousedství Císařských lázní nalezli pozůstatky starého měšťanského pivovaru z 18. století. Díky pohotové reakci stavebních firem se mohl uskutečnit archeologický výzkum a část barokního pivovaru opět spatřila světlo světa. Revitalizace ale v současnosti pokračuje dále. „V plánu jsou práce na předním schodišti, bourací práce v servisním traktu a stavebníci budou provádět truhlářské prvky v 1. podzemním podlaží,“ dodal náměstek hejtmana Dalibor Blažek.

Zároveň se stavbou se řeší budoucí využití památky. „Ustavili jsme pracovní skupinu, která se na základě požadavku města Karlovy Vary věnuje možnosti rozšířit projekt o výstavbu sálu pro Karlovarský symfonický orchestr, a dále se plánuje zpracování libreta. Počítáme s tím, že Císařské lázně v budoucnu nabídnou domácím i zahraničním návštěvníkům muzejní expozice, kavárnu, čítárnu i badatelnu. Zanderův sál bude sloužit k reprezentativním účelům, v dalším, víceúčelovém sále se budou konat koncerty a výstavy, ale i promítání například během filmového festivalu,“ popsala Jana Mračková Vildumetzová. V budově nebude chybět ani infocentrum.

Prostory určené k pronájmu, kde jsou teď bývalé koupelny, získá v budoucnosti nájemce, který nabídne zajímavé využití nejlépe pro léčebné účely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…