Mračková Vildumetzová (ANO): Další prázdná, ale pro občana líbivá zpráva z hejtmanské kanceláře

28.01.2022 7:33 | Tisková zpráva

Vedení Karlovarského kraje zveřejnilo zprávu o historicky nejvyšším zůstatku na bankovních účtech. Na první pohled a pro mnoho lidí skvělý fakt. Pro ty, kteří se alespoň trochu orientují ve světě financí, je ale tato zpráva prázdným plácnutím do vody.

Mračková Vildumetzová (ANO): Další prázdná, ale pro občana líbivá zpráva z hejtmanské kanceláře
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

„Jsem moc ráda, že má kraj tolik peněz na svých bankovních účtech, ale výše zůstatků neříká, jak kraj v daném roce hospodařil. Jsou tam zahrnuty peníze, které jsou již vázané, jako jsou například získané prostředky v roce 2019 na Císařské lázně, nyní v objemu 200 milionů, kotlíkové dotace a další. Hejtman by měl také férově říci, že od roku 2021 se za vlády Andreje Babiše podstatně zvýšil příspěvek v rámci rozpočtového určení daní, což našemu kraji přineslo dalších minimálně 200 milionů. Důležitý je faktor, kolik kraj má volných ušetřených peněz a to také nevíme, protože říká, že předpoklad rozdílu příjmů a výdajů byl -923 milionů a skutečnost roku 2021 +403 miliony,“ říká místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová.

„Dovolila bych si srovnání s rokem 2020, kdy předpoklad byl -332 miliony a výsledek +1,422 miliardy! Z toho cca 700 milionů bylo vázaných a 700 milionů volných, tedy ušetřených. Všichni víte, že jsme kontrolovali každou objednávku, fakturu, smlouvu, všechna výběrová řízení nad 50 tisíc byla otevřená, a to se bohužel příchodem Petra Kulhánka všechno zrušilo,“ doplňuje Jana Mračková Vildumetzová. Za zveřejněním zmíněné zprávy o zůstatku na bankovních účtech tak vidí jen chabou snahu hejtmana a jeho kolegů o zviditelnění a zalíbení se voličům.

„Zároveň si koalice schválila řadu placených politiků v podobě uvolněných zastupitelů, kteří za nic neodpovídají, každý měsíc pobírají z rozpočtu 84 tisíc a k tomu další benefity, jako auta a asistenty. Doslova nás zvedá ze židle schválení půlmilionových odměn všem členům představenstva Karlovarské krajské nemocnice, která je v mínusu, a odměny si především zaslouží naši zdravotníci. Na druhou stranu každé zastupitelstvo prosíme, ať kraj navýší finanční prostředky seniorům na jejich aktivity, jako v minulých letech. Vždy je náš návrh zamítnut,“ vytýká vedení kraje místopředsedkyně sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…