Mračková Vildumetzová (ANO): Hejtman Kulhánek měl miliardy ve svých rukách, jeho pláč je trapnou komedií

29.05.2021 8:39

Miliardy korun, na které si mohl Karlovarský kraj sáhnout v rámci procesu transformace uhelných regionů, zmizely v nedohlednu.

Mračková Vildumetzová (ANO): Hejtman Kulhánek měl miliardy ve svých rukách, jeho pláč je trapnou komedií
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Na vině ale zdaleka není vláda, jak se nyní snaží hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek tvrdit a nejsou to ani ministři Klára Dostálová a Richard Brabec, kteří podle něj měli poškodit Karlovarský kraj.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

Kraj poškodil sám hejtman svým dalším z mnoha špatných rozhodnutí. „V rámci Fondu spravedlivé transformace je k dispozici 41 miliard korun. Ty se mají rozdělit mezi Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj. Hejtmanům krajů byly nabízeny dvě varianty dělení této částky. První byla podle jasně stanovené metodiky, že Karlovarský kraj dostane zhruba přes šest miliard korun. A druhá, která byla takzvaně soutěžní, což znamená, že by ani jeden kraj neměl nic garantováno, ale posuzovala by se kvalita a připravenost jednotlivých projektů, což by Karlovarskému kraji umožňovalo získat daleko vyšší částku. Ale samozřejmě jen v případě, že by měl připraveny kvalitní transformační projekty,“ vysvětluje Jana Mračková Vildumetzová, poslankyně Parlamentu ČR a předsedkyně podvýboru pro regiony v transformaci v Poslanecké sněmovně.

A zatímco Moravskoslezský kraj, který se netají informacemi, že je na transformaci dobře připraven, žádal právě tuto soutěžní výzvu a brousil si zuby na mnoho miliard, hejtman Karlovarského kraje volil cestu obálek, tedy jakési garantované částky. „Téma rozdělování alokovaných peněz se diskutovalo několikrát a hejtman Petr Kulhánek opakovaně tvrdil, že soutěžit nechce a chce obálku s přidělenými penězi.  S určitou nadsázkou se dá říci, že hejtman Karlovarského kraje odmítl 41 miliard, neboť v případě předložení velmi kvalitních a smysluplných projektů mohl celou částku inkasovat právě náš, tedy Karlovarský kraj,“ pokračuje dále poslankyně parlamentu.

Ta svá tvrzení navíc dává do kontextu s tvrzením hejtmana Kulhánka, o dobré připravenosti kraje na transformaci. Vedení kraje totiž uvedlo, že v rámci výzvy strategických projektů byly předloženy projekty za více než 120 miliard korun od všech aktérů v kraji a proto poslankyně nechápe, proč kraj nechtěl soutěžit a ukrojit si z celého balíku alokovaných peněz třeba polovinu nebo i celou částku.

„S přípravou na transformaci regionu nepomohla ani firma AQE, kterou si vedení kraje na vyjednávání alokace najalo a které zaplatilo za vyjednání alokace faktury za zhruba 300 000 korun bez DPH. Myslím si, že proces transformace má být prioritou a hlavní prací vedení kraje a ne najaté firmy, která, jak se ukázalo, nic nevyjednala, přesto peníze inkasovala. A víme o tom, že inkasuje i další statisícové částky bez výběrových řízení. Už nyní částka činí pres 2 miliony korun. Tuto činnost má ale dělat vedení kraje a především hejtman,“ pokračuje Mračková Vildumetzová a dodává: „Musím tady opět zmínit, že kraj má poprvé v historii dvanáct uvolněných zastupitelů, což je o tři více, než kdykoliv předtím a každý z nich pobírá odměnu 87 tisíc měsíčně. Na vyjednání a naprosto běžnou práci hejtmana, radních a krajského úřadu si ale kraj najímá externí firmy, které z krajského rozpočtu bohatě platí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…