Mračková Vildumetzová (ANO): Karlovarský kraj tají smlouvy a odměny

10.01.2022 17:36

Opoziční zastupitelé opět nemohli nahlédnout do smluv uzavřených vedením Karlovarského kraje.

Mračková Vildumetzová (ANO): Karlovarský kraj tají smlouvy a odměny
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Další díl hry na schovávanou připravila ředitelka karlovarského krajského úřadu Martina Vránová opozičním zastupitelům. 

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí
Ta, patrně instruována hejtmanem, stále tají obsah smluv, dohod o provedení práce a dohod o pracovni činnosti, které v minulém roce vedení kraje uzavřelo. A to i přesto, že existuje nezpochybnitelný nárok zvolených zastupitelů do těchto smluv nahlížet.

„Abychom mohli kraj a čerpání krajského rozpočtu kontrolovat, chceme vědět, jací odborníci a za jakých podmínek pro kraj na konkrétních věcech pracují. Existuje zákon o krajích, kde je tento nárok jasně popsán. A protože jsme informace nedostali, tak jsme tento problém otevřeli v prosinci na zastupitelstvu. Usnesení, které podpořili i někteří zastupitelé z vedení kraje,  ředitelce krajského úřadu uložilo tyto dokumenty zastupitelům zpřístupnit a to včetně jmen, funkcí, výše odměny a doby uzavřené dohody,“ říká nazlobeně místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová.

Ta si přišla dokumenty po komunikaci s ředitelkou úřadu Vránovou prostudovat znovu minulý týden. Ačkoliv byl termín návštěvy předem dohodnutý a potvrzený, u vedoucího personálního odboru již tentokrát byli dva úředníci z kanceláře ředitelky krajského úřadu, kteří sdělili, ze opět nic nedostanou a jména lidí pracujících na kraji se nedozvědí. Údajně čekají na stanovisko ministerstva vnitra, které pak pošlou.

„K úkolu zastupitelstva konstatovali, že na něm pracují s že mají třicetidenní lhůtu k vyřízení. Nechápeme na čem, kdo pracuje a jak k této lhůtě dospěli. Jasně jsme několikrát avizovali, že si nechceme nic odnášet, nic kopírovat, že chceme jen nahlédnout do smluv, které vedení kraje uzavřelo v minulém kalendářním roce od ledna do září 2021. Žádost jsme podali už v říjnu loňského roku. Není to nic složitého a pevně věříme, že uzavřené smlouvy má personální oddělení řádně zaevidované. Není tedy třeba nic připravovat a na ničem pracovat,“ doplňuje krajský zastupitel Martin Hurajčík, který Janu Mračkovou Vildumetzovou na krajský úřad  doprovázel.

„Pakliže nám byla možnost nahlédnout do smluv několikrát upřena, patrně se tam nachází něco, co nemáme vidět. Jinak by kolem toho nebyly takové tajnosti. Jisté ale je, že je to naše právo a dokonce naše povinnost, kontrolovat jak vedení kraje nakládá s veřejnými prostředky a co si za ně objednává,“ dodává Jana Mračková Vildumetzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.