Mračková Vildumetzová (ANO): Myslím, že komunikace s IT specialisty měla být klíčová

16.11.2022 11:51

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny 16. listopadu 2022 k zákonu o právu na digitální služby

Mračková Vildumetzová (ANO): Myslím, že komunikace s IT specialisty měla být klíčová
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové,

já bych určitě také zareagovala na to, co se tady včera stalo ohledně zřízení datových schránek pro fyzické osoby. Ráda bych řekla, že ten návrh, který předložila vládní koalice, potažmo pan ministr vnitra, tak on přišel s tím, že se nebudou zřizovat datové schránky pro fyzické osoby, respektive zrušil toto, co by mělo Ministerstvo vnitra pro občany dělat. Proto byl ten důvod dát pozměňovací návrh, postupovat prakticky stejně jako to bylo u eReceptu, dát tam přechodné ustanovení a zároveň i toto udělat u nepodnikajících právnických osob. To znamená u spolků, u těch fotbalových spolků z jednotlivých obcí, popřípadě u bytových družstev a dalších.

Takže také považuji toto za velmi nefér, protože včera, když za mnou přišel předseda poslaneckého klubu hnutí STAN, my jsme to jasně vysvětlili. Řekli jsme, že zkrácení lhůt, prakticky ta lhůta se zkrátila na jeden den. Dneska už k tomu bude zasedat výbor pro veřejnou správu. A já jsem také velmi zvědavá, jak se vládní koalice tedy postaví k těm připraveným pozměňovacím návrhům.

Víte, že včera se tady zároveň projednával zákon o veřejných zakázkách, kde se už otevřela debata o zřízení Digitální a informační agentury, která je prakticky spjatá i s datovými schránkami, protože datové schránky a další systémy veřejné správy přejdou pod Digitální a informační agenturu. Budou to Czech POINTY, bude to Správa základních registrů, budou to další věci.

Určitě všichni poslanci dostali řadu dopisů od odborové organizace Ministerstva vnitra, která s tím nesouhlasí. Nesouhlasí s tím z toho důvodu, že to nebylo řádně komunikováno do současné chvíle. To je moje otázka na pana ministra pro místní rozvoj. Podle jejich informací neexistuje žádný dokument, žádný transformační dokument - možná mi ho předloží, proto se na to ptám - kterým by ten přechod byl nějakým způsobem podložen, jakým způsobem to bude provedeno. Kdybych alespoň takovouto informaci dostala. Takže zda bychom mohli dostat informaci k tomu dokumentu, jestli tedy existuje.

Pak bych chtěla zmínit a myslím si, že je to hodně důležité, že se zřízením Digitální a informační agentury nesouhlasí Svaz měst a obcí České republiky. Mám tady přímo jejich stanovisko a byla bych také velmi ráda, aby se k tomu nesouhlasnému stanovisku vyjádřil pan ministr pro místní rozvoj.

Všichni víme, že v oblasti ICT, kdo je nejvíce brán na zřetel, je ICT Unie. A ICT Unie dala také nesouhlasné stanovisko ke zřízení Digitální informační agentury. Je tady samozřejmě od ICT Unie jasně napsáno, že vzhledem ke všem skutečnostem, které ICT Unie uvedla, navrhují, aby návrh zákona byl zamítnut nebo vrácen zpět k diskusi, k širokému plénu jak veřejné správy, tak odborné veřejnosti tak, aby získal maximální podporu ale také u těch subjektů, které budou následné kroky realizovat.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Včera tady vystupovala moje kolegyně Klára Dostálová, která jasně řekla, že i když včera v zákoně o veřejných zakázkách pan Bartoš načetl pozměňovací návrh, takže se můžeme dostat do velkých problémů ohledně toho, protože když vznikne Digitální informační agentura, tak zároveň by měl přejít pod Digitální informační agenturu NAKIT, a to v tom zákoně není uvedeno. Už včera tady navrhovala, že by se měl tento zákon vrátit do druhého čtení. Mělo by se to legislativně dobře upravit, protože to může opravdu způsobit velké problémy. Je to velmi na hraně a mělo by to být nejenom v zákoně o veřejných zakázkách, ale především v tomto zákoně, který dnes schvalujeme ve třetím čtení.

Zaznělo to tady i včera, zazní to i dnes. Je velmi nestandardní, že tedy 200 zaměstnanců bude převedeno z ministerstva vnitra pod Digitální informační agenturu. Budou to lidé, kteří jsou pod služebním zákonem, ale Digitální informační agentura nabere ještě dalších 120 zaměstnanců. A je zajímavé, že ti nebudou pod služebním zákonem a budou pod zákoníkem práce. I předseda digitální informační agentury bude pod zákoníkem práce. Můj kolega pan Robert Králíček už tady vyjádřil své obavy a tipy, kdo by mohl být případný předseda Digitální informační agentury.

Já bych pouze chtěla říct, že pan ministr pro místní rozvoj pan Bartoš řekl, že na pozici bude vypsáno transparentní výběrové řízení. Chtěla bych se ho zeptat, jestli to výběrové řízení už bylo vypsáno, kde bylo vypsáno, jakým způsobem je transparentní? Protože já považuju transparentní řízení, že je veřejně dostupné pro všechny, nejenom pro ty, kteří se dostanou na nějaké stránky. Chtěla bych se zeptat, jestli je vůbec možné vypisovat výběrové řízení nebo dělat úkony Digitální informační agentury, pokud tento zákon ještě není schválen? Takže jestli bych k tomu mohla dostat detailní informace? Doufám, že to nebude jako u datových schránek, kde se pan vicepremiér pro digitalizaci nevyjádřil, byť datové schránky, aby měli občané zřízeny, tak v minulém funkčním období velmi, velmi podporoval. A připadá mi i zvláštní, že vicepremiér pro digitalizaci se nechce vyjádřit k takové věci, jako jsou datové schránky, které jsou hlavním nástrojem digitalizace.

Opravdu hrozí tady to, že někteří lidé z Ministerstva vnitra nepřejdou do Digitální informační agentury. Jestli si vůbec někdo uvědomuje, že systémy veřejné správy se dotýkají všech měst, obcí, krajů České republiky? Myslím si, že je to opravdu šité horkou jehlou a může to mít mnoho problémů, protože IT specialisté opravdu nejsou.

Mám informaci, že snad proběhla na Ministerstvu vnitra anonymní anketa, kde se mnoho lidí vyjádřilo, že nejsou rozhodnuti, že do Digitální informační agentury z Ministerstva vnitra přejdou. Opravdu IT specialisté jsou dneska - je po nich poptávka všude, nejenom v oblasti veřejné správy, ale i v soukromém sektoru. A myslím si, že ta komunikace s nimi měla být klíčová, nemluvě o tom, že ti, kteří jsou placeni z těch evropských peněz, tak ti nebudou moct do Digitální informační agentury přejít.

Já si myslím, že tento zákon by se měl vrátit do druhého čtení. Měly by se tam napravit ty věci ohledně NAKITu. A proto si dovolím dát návrh, aby byl tento zákon vrácen zpět do druhého čtení a do projednání výborů, aby ty všechny věci a ty obavy, které tady byly sděleny, aby se napravily.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…