Mračková Vildumetzová (ANO): Systémy nejsou propojené, nejsou funkční

13.05.2022 14:51

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. května 2022 – Představení vládní strategie zvládání ukrajinské krize

Mračková Vildumetzová (ANO): Systémy nejsou propojené, nejsou funkční
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážení kolegové ministři,

já bych v tuto chvíli chtěla pana předsedajícího požádat, protože již vystoupili resortní ministři, zda by bylo možné, a konzultovala jsem to i s panem ministrem vnitra, že by se v tuto chvíli otevřela rozprava. To znamená, že by se popřípadě řečníci mohli přihlásit prostřednictvím faktických poznámek, protože ten časový limit na to projednání je krátký. Pane ministře, souhlasíte s tím a všichni ostatní? V tuto chvíli my musíme někdy tu rozpravu, protože je to pouze do 12.30, jestli když tak pan ministr zahraničních věcí, pane ministře vnitra, s tím - souhlasí, souhlasí, dobře. Takže by se v tuto chvíli otevřela rozprava.

Děkuji mnohokrát a já určitě děkuji za to, že se dneska ten materiál zařadil. Budu se snažit být věcná, argumentační. Pan ministr vnitra, na kterého asi budu nejvíce reagovat, v úvodu řekl, že samozřejmě byla to bezprecedentní situace. To všichni víme, ale dnes už je to 78. den od zahájení válečného konfliktu. A opravdu Česká republika zvládla tu první fázi a zvládla ji díky komu? Zvládla ji díky občanům, kteří pomáhali v rámci ubytování. Zvládli jsme to díky starostům, díky hejtmanům, díky hasičům, policistům, dobrovolníkům. Díky tomu, že lidé dávali finanční příspěvky. A to byla ta první fáze.

Ale v té druhé fázi, ve fázi adaptační a integrační, o které hovoříte, opravdu potřebujeme mít tu strategii, plán. My to potřebujeme vědět. Vy jste tady, pane ministře, řekl, že do 14. dubna jste vložili do systému první dokument, což bylo stanovení strategických priorit, kdy my jsme jasně řekli, že to ten plán není. A vy jste řekl, že v tuto chvíli, a chtěla bych podotknout, že jste byl v tu chvíli vázán usnesením Poslanecké sněmovny, která jasně řekla, že do 14. dubna se musí předložit tento strategický dokument zvládnutí uprchlické vlny. Zároveň jste tady řekl, že bezpečnostní výbor vám uložil termín 18. května. Tak pokud bych vycházela z toho, že 18. května je za pár dní, tak bych pouze chtěla říct, že bezpečnostní výbor je poradním orgánem. To znamená, že pokud on nějaké usnesení přijme, musí ho potvrdit Poslanecká sněmovna. A to usnesení bezpečnostního výboru bylo, že žádá jednotlivá dotčená ministerstva k rozpracování navržených opatření v rámci jimi řízených resortů a jejich působnost pro tři představené scénáře. To znamená, pokud by do České republiky přišlo 300 tisíc, 600 tisíc, anebo milion migrantů. Já ale to v tom dokumentu, v tom manažerském shrnutí, bohužel pořád nevidím.

Jsem moc ráda, že jste dnes přiznal, že opravdu některé ty systémy nebo většina těch systémů nefunguje. Určitě budou reagovat moji kolegové z bezpečnostního výboru a lidé, starostové, hejtmani, protože oni mají tu praktickou zkušenost a my když spolu kolikrát hovoříme, tak já ji načerpávám od nich. Že ty systémy nejsou propojené, že ty systémy nejsou funkční. Vy se sice pravidelně, a za to děkuju, setkáváte s hejtmany. Několikrát se tam řekne, že budou už ty systémy propojené se systémy Cizinecké policie, ale dodneška se tak nestalo.

Udivuje mě, že se tedy udělal systém pro ty ubytovatele, kterými jsou kraje, obce, penziony, hotely, to jsou ty právnické osoby. A pak je druhý systém, který je na Ministerstvu práce a sociálních věcí a tam jsou ti ubytovatelé, fyzické osoby, to znamená, že pokud někdo dá k dispozici svůj byt, tak může za to dostat částku od ministerstva až 12 tisíc korun.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Takže opravdu ta evidence, to, abychom měli jasný údaj o tom, kolik lidí se nachází v jednotlivé obci, v jednotlivém kraji, je opravdu údaj klíčový, protože jenom z takového údaje můžeme pak vycházet v rámci nastavení zaměstnanosti, potřeb ve zdravotnictví, v sociální oblasti a ve školství. Určitě oceňuji, že v tuto chvíli probíhá ten pilotní projekt v těch pěti obcích s rozšířenou působností. Jsem sama zvědavá, jakým způsobem se pak dozvíme ty výstupy. Jakým způsobem to dopadlo. Ale opravdu si myslím, že ten čas a to, že nevíme ta data, nevíme data, jaké ti lidé mají vzdělání, jakých jsou profesí, pořád tato data nemáme. A ta data jsou velmi důležitá.

Vy jste nám tady dneska i řekl, že jste oslovili zase pilotním projektem 700 lidí, kteří přišli, jestli tady chtějí zůstat, nebo ne. A že vám 400 odpovědělo, že to nevědí. Ale 300 řeklo, že už je svým způsobem rozhodnuto. Ale já chci říct, že proto je tak strašně důležité, abychom měli dokument, který nám namodeluje ty situace, protože v tuto chvíli už máme zaregistrovaných 340 tisíc lidí prchajících před válkou, a potřebujeme mít namodelováno, že pokud jich tu zůstane 20 %, 50 %, 80 %, tak kolik budeme potřebovat těch ubytovacích kapacit? Kolik budeme potřebovat míst v mateřských školách, základních školách, středních školách? Kolik budeme potřebovat v rámci zaměstnanosti a dalších věcí? Takže myslím si, že ten údaj je také důležitý a velmi klíčový a že je nutné s tímto údajem pracovat.

Zároveň to, co se v tuto chvíli děje na Hlavním nádraží v Praze, tak já jsem opravdu přesvědčena o tom, že ta situace se měla řešit daleko dříve. Když budu, pane ministře, vycházet z dokumentů ze 14. dubna, tak byť kritizuji, že tam právě nejsou termíny, že tam není odpovědnost, tak v tomto dokumentu jsem se dozvěděla, že Správa hmotných rezerv pořídí do pohotovostních zásob 17 humanitárních základen včetně vybavení pro 150 lidí. Já to tedy chápu, že by to bylo 17 krát 150. A to jsou ty modulární jednotky, o kterých se hovořilo v mnoha médiích. A když teď tedy vezmu, měsíc uplynul, tak bych se chtěla zeptat, jestli máme ty jednotky. Protože včera jste dal pokyn, že se začne stavět stanové městečko v Troji. A jak jsem měla možnost vidět, tak to staví hasiči, velmi jim za to děkuji, ale staví se tam stany vojenské. A ne žádné modulární jednotky. A já si myslím, že od 14. dubna, respektive když se ten materiál tedy tvořil, už byl určitě dostatek času na to, aby se tyto věci pořídily.

Zároveň jste řekl, že jste včera hovořil s panem ministrem, se svým protějškem z Maďarska. Také to určitě velmi oceňuji, ale já si myslím, že to mělo přijít daleko dříve. Moji kolegové z bezpečnostního výboru, a oni určitě to potvrdí, já jsem na tom bezpečnostním výboru nebyla, takže teď tlumočím, co oni mi řekli. Oni mě upozornili na to, že již v březnu vás upozorňovali, že máte udělat opatření ohledně toho, co budete požadovat nyní, až to dojednáte s ukrajinskou stranou, aby bylo jasné a bylo razítko v pase, že ti lidé překročili ukrajinskou hranici. A mě mrzí to, že když tedy moji kolegové vám to v březnu na bezpečnostním výboru radili, vyzývali vás k tomu, protože řada z nich má v té bezpečnostní oblasti zkušenosti, že jste na to nereagoval a že to prakticky přichází až nyní, a tak jak jsem měla ještě možnost zaregistrovat, tak ta schůzka s vaším protějškem ze strany Ukrajiny se nepovedla. Já chápu, že to je asi hodně těžké, ale myslím si, že ta schůzka s ukrajinským ministrem vnitra je důležitá, a pokud se zase uskuteční až příští týden, tak ta situace - vidíte, jaká je, protože vy sice teď postavíte stanové městečko pro 150 lidí, ale na tom nádraží je 600 lidí! A kteří lidé tedy půjdou do toho stanového městečka? A já si pořád myslím, že ty podmínky, byť je to na krátkou dobu, není to natrvalo, je to jenom přechodně. Já chápu, že musíte čekat na tu lustraci, ale přesto jsem prostě přesvědčena o tom, že reakce z vaší strany měla být daleko dříve.

Zároveň bych se chtěla zeptat, jestli by bylo možné odpovědět proč, protože máme informace, že příští týden byste měl přijít na vládu s prodloužením nouzového stavu, tak jestli byste nám mohl říct, co je důvodem, jestli je to stále vysoký počet právě uprchlíků, jestli to je spojeno s ubytováním. Chápu, že to budete předkládat na vládě, ale zda by to bylo možné.

Já samozřejmě velmi pozitivně vnímám práci pana Vlčka i pana Šnajdárka, a to, že jste teď přišel s tím systémem dashboard, ano, ale tam také si myslím, že ještě to bude mít spoustu neznámých, protože nejdřív jste říkali, že se propojí ty systémy, teď se přichází zase s novým systémem.

Poslední, a co mně velmi vadí, že starostové, respektive hejtmani těch krajů do současné chvíle neobdrželi ještě ani korunu. Kdybych to vzala na covidovou dobu, vezměte si, dneska sedmdesátý osmý den. Ani těch 10 milionů jednotlivé kraje neobdržely a myslím si, že to mají na svých bedrech a že udělaly opravdu kus práce a odvádí tu práci, ale oni v tuto chvíli potřebují to vedení, potřebují to řízení uprchlické krize, a tou hlavní osobou, kdo to má řídit. je hlavní národní koordinátor, kterým je pan ministr vnitra. A já bych ho také zároveň chtěla vyzvat k tomu, že když on tady hovoří o tom, já jsem zatím národním koordinátorem, já si myslím, že bychom měli mít jasno, kdo bude tím koordinátorem. Není možné to měnit. A pan ministr to ví, vyzývali jsme ho k tomu už na bezpečnostním výboru, že se k tomu musí postavit čelem. On musí být tím národním koordinátorem. On je ministr vnitra, on je šéf Ústředního krizového štábu. Takže budu ráda, a vy už jste mi to několikrát řekl, ale dnes mě opět překvapilo, že jsem tady dnes slyšela ta slova, já jsem zatím národním koordinátorem.

Takže, pane ministře, já chci dát prostor i mým kolegům. Musím říct, že kapitola Ministerstva školství, tu bych chtěla vyzdvihnout, je zpracovaná asi nejlépe. Přesto mě, pane ministře školství, pořád znepokojuje a bojím se nedostatku míst v mateřských školách. Takže pokud by se mohl i s touto otázkou, protože mě překvapuje, že dotační program, který se otevřel ohledně ubytování, se otevřel pouze na Ministerstvu pro místní rozvoj a dotýká se ubytování. Určitě moji kolegové za chvíli vystoupí a řeknou vám, že se nikdo z těch starostů do toho dotačního titulu nechce přihlásit ohledně ubytování, ohledně navýšení ubytovacích kapacit. A nás udivuje, že se neřeší zatím žádným dotačním titulem právě to, aby se navýšily kapacity v mateřských školách, nebo aby se to nějakým způsobem řešilo, protože všichni, a já jsem také maminka a nedostatek míst v mateřských školách byl ještě předtím, než tady bylo 340 tisíc lidí prchajících před válkou, byl tady nedostatek pediatrů, byl tady nedostatek praktických lékařů.

A poslední, a už opravdu končím, co mě ještě velmi překvapilo, a na to bych chtěla od pana ministra zdravotnictví, že chcete v tom opatření z toho 14. dubna zrušit opatření k zavedení povinné zdravotní prohlídky ukrajinských dětí před nástupem do základních, středních a vysokých škol, tak jestli by k tomu se mohl vyjádřit pan ministr zdravotnictví.

Děkuji vám za pozornost jsem samozřejmě připravena diskutovat, ale chci dát prostor i kolegům. Díky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.