Mračková Vildumetzová (ANO): Teď nám dala za pravdu i Evropská unie

13.01.2022 20:15

Projev na 7. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 13. ledna 2022 k vysvětlení původu peněz financování hnutí STAN ze zahraničí

Mračková Vildumetzová (ANO): Teď nám dala za pravdu i Evropská unie
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

dneska jsme se tady sešli k mimořádné schůzi. Já jsem si včera připravovala tento projev a do projevu jsem si napsala, že jsme schvalovali důvěru vládě a že důvěru vlády dostala pětikoalice a prakticky tento bod jsem si v tuto chvíli musela vyškrtnout. Pětikoalice, respektive dvoukoalice PirSTAN a trojkoalice SPOLU.

A já bych ráda svůj projev právě věnovala té dvoukoalici PirSTAN, protože to jsou ti, kteří spolu kandidovali a jsou to subjekty, které tady byly v minulém funkčním období. V minulém funkčním období Pirátská strana měla 22 poslanců. Nevím, jestli to teď řeknu úplně správně, a Starostové 6 poslanců. Ale to tady ty subjekty byly samostatně. Ve volbách do Poslanecké sněmovny se rozhodly kandidovat společně a samozřejmě Starostové a nezávislí, ti už jsou tady delší dobu. Nejdříve kandidovali s podporou TOP 09, KDU-ČSL a teď vytvořili tu dvoukoalici s Piráty.

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí

Já si pamatuji, že když jsem se stala poslankyní, tak Piráti tady byli úplně nově, přišli do Sněmovny a předseda strany Ivan Bartoš a předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek předkládali řadu protikorupčních zákonů. Pokud se podíváme i na jejich Facebook a dovolím si v tuto chvíli citovat - 30. září 2020 - svoláme mimořádnou schůzi kvůli protikorupčnímu zákonu, dlouhodobě upozorňujeme na selhání některých protikorupčních mechanismů.

A teď nám dala za pravdu i Evropská unie. Podle její zprávy máme rezervy v boji proti korupci. 3. července 2020, před více než rokem jsme prosadili novelu zákona o registru smluv. Byly zveřejněny stovky smluv. Pokud byste zjistili, že něco nefunguje, dejte nám prosím vědět. 25. 6. 2020 na ústavně-právním výboru Jakub Michálek prosadil usnesení, aby stát lépe hlídal odpovědnost úředníků a politiků za nezákonné rozhodnutí.

28. 8. 2019 Jakub Michálek podal žalobu na Andreje Babiše, aby zveřejnil Národní investiční plán. A teď tady máme Rekonstrukci státu - asi všichni ji známe - která právě řeší všechny protikorupční zákony. Když jsem byla na Ministerstvu vnitra, řešila jsem s nimi jak zákon o registru smluv, tak zákon, který vešel v platnost a v účinnost v rámci dohledu nad financováním politických stran. Tak a tato Rekonstrukce státu ocenila politiky z Poslanecké sněmovny ohledně prosazování protikorupčních zákonů. A jako nejaktivnějšího a na prvním místě se umístil Jakub Michálek.

A já bych v tuto chvíli ráda vyzvala Českou pirátskou stranu, protože kandidovala s hnutím STAN, aby se prostřednictvím buď svého předsedy a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, nebo prostřednictvím svého předsedy klubu Jakuba Michálka k této kauze vyjádřila.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii