Mračková Vildumetzová (ANO): To, co se prezentovalo v médiích, plně souhlasí

07.04.2022 14:15

Projev na 18. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 7. dubna 2022 k politickému podnikání Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN

Mračková Vildumetzová (ANO): To, co se prezentovalo v médiích, plně souhlasí
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Vystupuji podruhé a dovolím si reagovat na některé výroky a tvrzení, které tady do současné chvíle zazněly.

Na úvod bych chtěla říct, že moje vystoupení bylo velmi slušné a velmi korektní. Považuji za absolutně neskutečné, když tady moje kolegyně Věra Kovářová prostřednictvím paní přesedající nám řekne, že je neskutečnou drzostí, že tady dáváme na pranýř pana poslance Stanislava Polčáka.

Jestli někomu připadá neskutečně drzé to, že na nás teď všichni koukají, že se tady schvalují zákony, za které si pak někdo vyúčtovává peníze, tak mně to tedy v žádném případě nepřipadá, že právě to nepatří na plénum Poslanecké sněmovny. Jestliže se snažíte to nějakým způsobem zakrýt a hovoříte tady, že jsou nějaké jiné kauzy a tak dále - prostřednictvím politického spektra samozřejmě v opozici - uvědomujete si vůbec, že ten zákon jsme tady schvalovali my? My všichni poslanci v minulém funkčním období a schvalovali jsme ho s dobrým úmyslem pomoci těm obcím.

A kdo schválil tenhle zákon na vládě? No, schválilo ho hnutí ANO a ČSSD, paní místopředsedkyně Kovářová, když dneska říkáte. Paní ministryně financí našla v rozpočtu těch zhruba 400 milionů korun na odškodnění těch obcí. Nikdo jiný předtím to neudělal. Takže neříkejte, že oni to nevyřešili. Oni to vyřešili. Ale oni to vyřešili s dobrým úmyslem a myslím si, že je zájmem nás všech poslanců, aby ty finanční prostředky dostaly ty obce, dostali ti občané a šly na rozvoj těch obcí. A ne aby ty finanční prostředky šly někomu, který "určil" asi i tu částku. Protože já jsem nedostala v tuhle chvíli odpověď, kdo tedy určil, proč to bylo 310 milionů, proč to nebylo 200 a tak dále. Protože z té tiskové konference bylo patrné, že s tou částkou přišel právě Stanislav Polčák, on ji navrhl. A pak si řekl z této částky provizi.

Chci říct, že my jako hnutí ANO - jedna naše kolegyně poslankyně si požádala podle zákona 106 u všech těch pěti dotčených obcí, jestli bychom mohli obdržet podklady, na základě kterých se ta provize panu Polčákovi schvalovala. Žádná obec nám neodepsala. Odepsala nám pouze jedna, která nám již tu smlouvu poslala. Já můžu pouze konstatovat, že to, co se prezentovalo v médiích, plně souhlasí s tím, co jsme obdrželi od té jedné obce - klidně to řeknu, Buhuslavice nad Vláří - kde je patrné - a vy to pořád neuvádíte na pravou míru. Například obec Bohuslavice dostala odškodnění jako obec zhruba 36 milionů, ale ti občané dostali 35.

Pan Polčák zde píše, že za dosažení toho úspěchu, za dosažení té finanční částky, si tedy účtuje tři procenta a je zde ta částka rozdělena. Že do 30. dubna si vyplatí 900 tisíc a pak do 31. 8. si vyplatí ten zbytek. Co je úplně nejhorší, že vzadu - a to je to, na čem my se pořád nemůžeme shodnout a co vy pořád nechápete - je seznam úkonů za právní služby. To je přílohou té smlouvy, kterou měla schvalovat ta zastupitelstva.

Co je v té příloze? No, že například 26. dubna pan Polčák jednal s panem hejtmanem. Nebo například, že 28. května pan Polčák jednal s ministrem Hamáčkem a měl tiskovou konferenci. Nebo například, že 30. července, když se tady měl schvalovat zákon v Poslanecké sněmovně, byl na jednání Poslanecké sněmovny. Pak že byl 11. srpna na jednání senátních výborů, že byl na jednání s předsedy senátních klubů. 18. srpna ten zákon schvaloval Senát. Tak měl 38 úkonů a z těchto 38 úkonů si naúčtoval ty tři procenta z té částky. Víte, co je nejhorší? Že tuto tabulku, nebo respektive tuto přílohu, mají všechny ty obce stejnou, všechny ji dostaly stejnou.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Takže jestliže bylo jednání s panem Hamáčkem, tak pan Polčák si to naúčtoval u všech pěti obcí. A jestli někomu připadá normální, aby si někdo naúčtoval za 38 úkonů, které jsou spojené s námi - já nevím, jak mám pořád vysvětlit, že jestliže dneska neschválíme ten pořad té schůze a nepřijmeme to usnesení, které tady navrhl můj pan kolega Milan Feranec, prostřednictvím paní předsedající, tak my v tu chvíli tedy říkáme, že s tím postupem souhlasíme. My bychom toto měli rázně odmítnout, jinak to bude házet špatné světlo na celou Poslaneckou sněmovnu. A nevím už jakým způsobem bych měla toto vysvětlit a nabízím všem svým kolegům z koalice, mám tady tu smlouvu podle zákona 106. (Poslankyně Vildumetzová se obrací do vládních lavic na ministra Gazdíka, v ruce má písemné podklady.) Učitelské povolání, omlouvám se, pane ministře, a musím říct, že můžete se přijít podívat, že opravdu ty věci se zakládají na pravdě. Pan Polčák k té smlouvě (poslankyně ukazuje plénu písemné podklady) přiložil seznam úkonů, za které si ty finanční prostředky naúčtoval. Takže on jednal například tamhle s mým kolegou panem poslancem Novákem od nás a má to také v té tabulce naúčtované, že to byl úkon, za který chce ty tři procenta.

Tak. Pak bych se ráda vyjádřila, že paní kolegyně Věra Kovářová, prostřednictvím paní předsedající, pořád říká, že je to lež, že to bylo za ty prokázané advokátní služby. Tak já doufám, že už jsem to tady teď nějakým způsobem ukázala, že máme přímo důkaz z té jedné obce, byť pan starosta napsal, že nebudou to projednávat na zastupitelstvu. A co mě tedy ještě hodně překvapilo, je, že tu plnou moc (poslankyně ukazuje plénu plnou moc), kterou všechny ty obce dostaly od pana Polčáka, tak já jsem přesvědčena o tom, že tuto plnou moc musí schválit orgán obce. A já bych očekávala od pana ministra vnitra Rakušana, pod kterého spadá dozor a kontrola v rámci zákona o obcích, že provede kontrolu, že všechna tato usnesení a ty plné moci (poslankyně znovu ukazuje plénu písemné podklady), byly řádně schválené v orgánech obce. Mě totiž velmi překvapuje, že je ta plná moc podepsaná, ale není tam datum. Není. (Poslankyně ukazuje plnou moc směrem k ministru Gazdíkovi.) A to přece určitě víme, že pokud se podepisuje plná moc, musí tam být uvedeno datum.

Pak bych se ráda vyjádřila k vyjádření opět mé kolegyně Věrky Kovářové ohledně Sdružení místních samospráv. Paní kolegyně, prostřednictvím paní předsedající, já v žádném případě neosočuji Sdružení místních samospráv. Ale jestliže pan Stanislav Polčák byl několik let předsedou Sdružení místních samospráv a zároveň má advokátní kancelář, tak bych chtěla, možná ani nechtěla vidět, kolik má možná aktivit v rámci své advokátní kanceláře ve Sdružení místních samospráv. Není tajemstvím, že každá obec, město platí příspěvek, takzvaný účastnický, nebo ten, který platí Sdružení místních samospráv. Není to málo finančních prostředků, které se pak například využívají na právní služby. A myslím si, že je velmi nefér tady hovořit o Svazu měst a obcí, protože Svaz měst a obcí je velká organizace oproti Sdružení místních samospráv. Tím nezpochybňuji jejich důležitost, obou těch organizací, ale myslím si, že i Svaz měst a obcí bojoval v rámci rozpočtového určení daní. A například, když bychom se teď v tuto chvíli tady bavili, že si pan Polčák chtěl naúčtovat 8 milionů korun za koupení a prosazení zákona, tak takový Svaz měst a obcí, který tady velmi prosazoval, aby se v rámci kompenzačního bonusu vrátilo obcím zhruba, myslím, že to bylo tisíc - dvě stě tisíc čtyři sta korun, tak jsem si nevšimla, že by Svaz měst a obcí přišel, že by z toho nějaké finanční prostředky chtěl. Pan Polčák se opravdu dostával do dvourole v rámci předsedy Sdružení místních samospráv a do dvourole ještě europoslance a advokáta. Já vůbec nechápu, jak někdo může u tohoto pultu obhajovat to, co se stalo.

Já to vůbec nechápu. Já vůbec nechápu, jak si tady někdo může stoupnout a říct, že to bylo v pořádku, když všichni víme, že to žádném případě v pořádku nebylo a že kdyby se na to neupozornilo, tak dneska, protože v některém tom zastupitelstvu už to prošlo, to zastupitelstvo to bude muset revokovat, a já se znovu ptám pana ministra vnitra Víta Rakušana, protože on to má dneska na starosti, proběhla kontrola v jednotlivých obcích? Šel do těch obcí odbor dozoru a kontroly? Zkontroloval ta jednotlivá usnesení? Došlo k porušení zákona o obcích? Nedošlo k porušení zákona o obcích? No, když vidím, že pan ministr vnitra tady vystupuje, že je tedy v pořádku ohledně odměny 1,2 milionu korun a zlehčuje tady, ať mu ukážu, že to bylo pouze v návrhu rozpočtu, tak já jsem ve svém vystoupení, pane ministře, jasně řekla, že vy jste pak přišel s tím, že i vy vidíte, že je to v rozporu s jakýmkoliv zákonem o obcích. Ale já bych od vás, jako od ministra vnitra očekávala, že přijdete a řeknete: já jsem to celé zkontroloval, protože to spadá do mého resortu. Ale vy to tady svým způsobem ještě ospravedlňujete! Takže my budeme lidem říkat - to přece takto to nelze! A já bych od vás jako od ministra vnitra očekávala, že ve všech těch obcích proběhnou kontroly a bude k tomu jasná zpráva, protože my to dneska nevíme, my si musíme žádat podle zákona 106 a podle zákona 106 se dozvíme, že to, co bylo v těch médiích, se zakládá na pravdě.

Tak a teď k vystoupení pana ministra Víta Rakušana. Pane ministře, vaše vystoupení, já nevím, jak bych ho nazvala. (Výkřik z pravé části jednacího sálu: Excelentní.) Excelentní. V namyšlenosti a arogantnosti, to asi ano. Já prostě vnímám, že jste ministr vnitra. Ctím to. Ale myslím si, že jste pořád jedním z nás a že si nemůžete opravdu dovolovat úplně všechno. Znovu podotýkám, já jsem se chovala velmi slušně a velmi korektně. Vy tady v tuto chvíli řeknete, že vy jste všechno přijali, že vy jste na všechno reagovali. Tak dobře, tak si to připomeňme. Když první den ta kauza začala, tak v médiích se řeklo: nevezme si to Polčák, vezmou si to jeho kolegové. A máme vyřešeno. Už se nemáme o čem bavit. A najednou, protože se dostávaly na povrch další věci, a kdyby nešly na povrch ty další věci, no tak by si to vzali ti kolegové. To znamená, že by si to pořád vzal Stanislav Polčák, protože ty jeho kolegové pracují v advokátní kanceláři Stanislava Polčáka.

No a teď bych mohla říct třeba druhou věc jako příklad. Pan Farský, pojede na univerzitu do Ameriky. A co jsme se dozvěděli? Nechá si mandát poslance a bude přijíždět na důležitá jednání. Také, vyřešeno. A pak tedy došlo až po několika týdnech k tomu, že pan Jan Farský složil mandát poslance.

Já musím říct, že vaše poznámka v rámci toho, že v České poště v dozorčí radě je v tuto chvíli zástupce Sdružení místních samospráv za malé obce - já jsem nezpochybňovala paní starostku a její nominaci. Já jsem pouze poukazovala na to, že do současné chvíle v České poště zástupce - nechte mě prosím domluvit - Sdružení místních samospráv nebyl. A víte proč? Protože Svaz měst a obcí, nebo aspoň si to myslím, tam má zástupce Františka Lukla, což je předseda Svazu měst a obcí. A Svaz měst a obcí má tři komory. Komoru statutárních měst, Komoru měst a Komoru obcí. To znamená, že pan František Lukl tam zastupuje všechny ty tři komory! A já si myslím, že problém ohledně České pošty mají jak statutární města, tak města, tak obce. A teď poprvé se tedy stalo, že tam bude zástupce Sdružení místních samospráv, to znamená, že tam bude v uvozovkách, a není to asi špatně, převaha malých obcí.

Co se mně určitě nelíbí, že vy tady říkáte výrok - počkejte, já jsem si ho napsala - že do jaké ekonomické mizérie se Česká pošta přivedla. No tak já se budu hrozně těšit, do jaké ekonomické situace ji přivedete vy. A především bych vám chtěla zdůraznit, že vy říkáte, že zastoupení těch lidí tam bylo nějaké, tak bych chtěla zdůraznit, že Ministerstvo vnitra měla sociální demokracie. A že když říkáte, že ti lidé tam tedy nebyli dobří, tak například Martin Netolický tam byl v těch předchozích letech. Určitě vám není žádným tajemstvím, že byl pak panem Hamáčkem "odvolán" a nahradil ho Martin Kuba, který pak záměrně odstoupil a zase se tam teď v tuto chvíli vrátil Martin Netolický.

Takže já se určitě budu těšit na to, jak to bude ekonomicky v budoucnosti s Českou poštou. Já jsem včera zaregistrovala, že na vládě se vám "podařilo" prosadit, že tedy přesčasy policistů a hasičů v rámci nouzového stavu budou proplaceny. Budou proplaceny prostřednictvím odměn, ale myslím si, že vy říkáte, že dáte hasičům a policistům odměny, ale myslím si, že se to úplně tak nezakládá na pravdě. A to, že se to nezakládá na pravdě, je především to, že jste včera prosadil sto milionů korun na odměny policistů a hasičů. Tak já doufám, že ministr vnitra ví, že má ve svém stavu 50 tisíc policistů, cca, a 10 tisíc hasičů.

Když si to tedy vydělím tímto počtem, tak mi to na jednoho policistu a hasiče vychází 1600 korun. Takže to je opravdu velká odměna pro hasiče a policisty. Vy určitě budete argumentovat tím, že to nedostanou všichni. No tak já jsem si ten propočet udělala ještě jeden, a to je, že kdybych brala zhruba 300 korun krát těch 150 hodin, které oni v tom nouzovém stavu nedostanou proplacené, tak mi to vyjde z toho počtu 60 tisíc, tak mi to bude stačit na dva tisíce policistů a hasičů dohromady. Takže vy moc dobře víte, že ta částka sto milionů korun je "možná první výstřel", ale pokud budete chtít zaplatit odměny policistům a hasičům, budete muset přijít s návrhem nového rozpočtu a ta částka si troufnu, že bude 30násobně vyšší než ta, kterou jste včera prosadil na vládě a kterou jste hned prezentoval v médiích, že policisté a hasiči dostanou. Nedostanou, nebude na to dostatek finančních prostředků a vy to víte a vzal jste to v tuto chvíli z předsednictví.

Nevím, jestli jsem ještě na něco v tuto chvíli zapomněla. Myslím si a znovu vyzývám všechny poslance v Poslanecké sněmovně: Pojďme otevřít a schválit program dnešního jednání schůze! Dotýká se přímo nás poslanců a pojďme schválit daný návrh na usnesení, který tady předložil můj kolega Milan Ferance a odmítněme jakékoliv snahy o získání provizí nebo jiného plnění za získání zákonů, tak jak tomu bylo u Stanislava Polčáka.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…