Mrvka (ČSSD): Starostové jsou na krajské volby připraveni

25.09.2016 10:09

Je již zvykem, že při volbách do zastupitelstev krajů kandiduje za ČSSD mnoho zkušených starostů a primátorů z našeho Klubu. Nejinak je tomu i ve volbách letošních, do kterých se zapojilo celkem 153 komunálních politiků, což činí více než 20% všech kandidátů sociální demokracie.

Mrvka (ČSSD): Starostové jsou na krajské volby připraveni
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

V absolutních číslech jsou komunální politici na kandidátních listinách nejvíce zastoupení ve Středočeském kraji, kde jsme jich napočítali celkově 22. V těsném závěsu následuje Jihočeský a Jihomoravský kraj, za které kandiduje 20 komunálních politiků. Naopak nejméně starostů a primátorů se vyskytuje na kandidátních listinách Libereckého, Královéhradeckého a Plzeňského kraje, kde kandiduje 2, 5 a 6 komunálních politiků. Tyto počty ještě nic neříkají. V některých krajích máme více starostů a primátorů a v jiných bohužel méně, což se odrazilo i v sestavování kandidátních listin.

Vzhledem k různým velikostem krajských zastupitelstev je procentuálně nejvíce kandidátů z komunální sféry v Jihočeském kraji, kde tvoří 36,3 %. Třicet a více procenta mají rovněž kraj Středočeský a Vysočina. Mám takovou osobní teorii: kde se na kandidátní listině objeví velké množství starostů, tam je volební výsledek ČSSD vyšší. To mi říká dosavadní zkušenost a za pár týdnů, po volbách, uvidíme, zdali se tato teorie potvrdila jako pravdivá i tentokrát.

Absolutní čísla jsou sice zajímavá, ale ve volbách jde především o čelní pozice na kandidátkách. V každém ze 13 krajů, kde budou probíhat volby, jsou starostové v první desítce kandidátů. To samotné považuji za velký úspěch nejen osobně pro jednotlivého kandidáta, nýbrž i pro postavení starostů jako profese. Nejvíce komunálních politiků na čelních místech hlásí Ústecký kraj, kde jich v první desítce nalezneme dokonce 6. Následuje Jihomoravský kraj s 5 komunálními politiky a Jihočeský spolu s Karlovarským a Moravskoslezským se 4 komunálními politiky v TOP 10.

Nejvýše postaveného komunálního politika na kandidátce má Jihomoravský kraj s číslem 2, avšak ani bronzová třetí pozice komunálního politika v Plzeňském, Ústeckém či Moravskoslezském kraji není nevýznamná. To platí i o bramborové medaili v kraji Jihočeském, zvláště když zde následují další tři komunální politici v první desítce. Snad budou mít štěstí i kolegové v ostatních krajích, kteří začínají na kandidátce pětkou, šestkou, sedmičkou a dokonce někde i osmičkou.

Preferenční hlasy mnohdy ještě výsledky ovlivní, ale nám nejde jen o osobní úspěch. Jde nám všem o celkový výsledek kandidátky ČSSD a následné vyjednání funkčních koalic. Nezneužíváme názvu „starostové", i když je nás mnohem víc než počty jednoho nejmenovaného politického hnutí, naší základní snahou je zabodovat a být členy vítězných uskupení. 

Jsem rád, že při sestavování kandidátek v jednotlivých krajích se vsadilo na zkušenosti starostů měst a obcí a že to přinese dobré výsledky. Slibuji, že po volbách napíšu pokračování tohoto článku, který odpoví na otázku, jak byli starostové v krajských volbách skutečně úspěšní. Všem držíme palec a přijďte ve dnech 7. a 8. října volit!

Autor je předseda Klubu starostů a primátorů za ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Seniorům se vzala valorizace a politikům se zvýšily odměny o 12 %

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): Seniorům se vzala valorizace a politikům se zvýšily odměny o 12 %

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…