Munzar (ODS): 23. 9. 1938 byla vyhlášena všeobecná mobilizace

23.09.2021 20:33 | Ze sítí

Mobilizace se během pár dnů dokončila, již před ní probíhaly armádní přípravy na obranu vlasti.

Munzar (ODS): 23. 9. 1938 byla vyhlášena všeobecná mobilizace
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Československou armádu v té době tvořilo více než 1,5 milionu vojáků, kteří měli k dispozici 1,2 milionu pušek a 62 tisíc kulometů, 36 tisíc motorových vozidel, na 200 tisíc koní, 469 tanků, letectvo čítající 568 bojových letadel (čísla se liší podle zdrojů).

Výzvu k nástupu do zbraně neuposlechla asi polovina branců německé národnosti, ale morálka českých, slovenských a podkarpatských vojáků byla vysoká. Nový vrchní velitel armády, generál Ludvík Krejčí, pražské vládě po mobilizaci opakovaně deklaroval připravenost a odhodlanost vojáků bojovat.

Čs. vláda rozhodla o vyhlášení mobilizace i na základě depeše Británie a Francie, že nebudou nic namítat proti případné mobilizaci. Předchozího dne totiž ztroskotalo jednání mezi Chamberlainem a Hitlerem o odstoupení území, kdy bylo více než 50% německých obyvatel. Hitler stupňoval své požadavky. Po mobilizaci se Chamberlain a Daladier zalekli války, což vyústilo až k Mnichovské dohodě a diktátu odstoupit území Německu, Polsku a Maďarsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.